Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Kävelyhaasteella askeleita
27.05.2021 17:19

 

Kävellen töihin

Loppiaisesta saakka olen kulkenut töihin kävellen. Käyn salilla vähintään kaksi kertaa päivässä, joten itseäni motivoidakseni laskin, että vuodessa siitä kertyy jo 1000 km - eli ei mikään pikkujuttu! Ei minun oman hyvinvointini eikä kyllä kansanterveydenkään kannalta.

 

Ajatukset kasaan kävellen

Minä en varsinaisesti tarvitse askeleiden keräämistä, koska niitä kertyy melkoisen paljon joka päivä, mutta matalatehoista liikkumista minäkin tarvitsen. Tarvitsen happea, tarvitsen aistimukset vuodenajasta tai säästä, tarvitsen aikaa ajatuksille ja niiden virralle. Tuolla kilometrin matkalla ehtii ne kaikki. Ehtii sättiä itseään, olla tyytyväinen tai vaikka suunnitella tulevaa päivää. Minä annan ajatusten viedä. Joskus mietin kotiin kävellessäni, mitä hyvää tästä päivästä jää. Missä koin onnistumisen iloa tai mistä tuli hyvä mieli. Ja se, mihin keskityt, se kasvaa tai laajenee. Jos muistan siinä kohdassa niitä onnistuneita juttuja, jää positiivinen vire helposti päälle. Ja jää se negatiivinenkin, joten varsinkin illalla sitä voi tietoisesti välttää.

 

 

Jokapäiväiset kävelykilometrit taittuvat nykyään jo luontevasti. Auton ottamista ei tarvitse oikeastaa ajatella - paitsi, jos sitä erityisesti johonkin tarvitsee. Erityisen kylmä talvi olikin hyvää aikaa antaa Minin peittyä lumikerrokseen ja kulkea pikkumatkat kävellen lämpimiin toppavaatteisiin kääriytyneenä. Kevät innostaa jo ottamaan pyörät esiin ja jatkamaan pyöräillen. Helppoa, vaivatonta, ekologista ja sitä omaa hyvinvointipankkia kartuttavaa!

 

Matalan tehon liikettä tarvitaan

Suomalaiset tutkimukset ovat pelottavasti osoittaneet, että me liikumme kansana liian vähän - tai noin puolet meistä liikkuu aivan liian vähän. Ja useinhan se toimii niin, että ne, jotka liikkuvat, liikkuvat paljon. Jos tällaisella pienellä teolla saisi jonkun innostettua kokeilemaan samaa. Jonkun, joka ei niin innostu sauvakävelystä tai kuntosalitreenistä. Jos vaikka pari kertaa viikkoon kävelisi. Käsiä heiluttaen, vastaantulijoille hymyillen. Ajatteleppa!

 

 

Otatko haasteen ja kokeilet?

Minun työtäni on ihmisten liikuttaminen. Tavalla tai toisella. Mitä jos tehtäisiinkin tästä kävelystä haaste. Jokainen voisi haastaa kaverinsa kokeilemaan 3 viikkoa kävelyä kerran pari viikossa. Kolmessa viikossa tutkitusti voidaan saada aikaan jo tottumista eli siitä kolme viikkoa. Siihen ehkä mahtuisi aurinkoista, kosteaa, hapekasta ja raikastakin säätä, mistä nauttia enemmän tai vähemmän. Kokeillaanko?

 

Hyvä peruskunto ei takaa terveyttä, mutta auttaa toipumisessa

Entä se kansanterveys sitten? Hyvän peruskunnon omaava toipuu nopeammin useista kulkutaudeista, kehonkoostumus on helpompi ylläpitää normaalina, joka taas vaikuttaa lukuisiin kansansairauksiin sairastumisriskiin pienentävästi ja myös mielenterveyden kannalta liikunnasta on hyötyä. Jonkun verenpainelääkitys saatetaan puolittaa tai vaikka poistaa kokonaan, toinen saa painoa pudotettua ja polvet kestämään paremmin ja jonkun sokeriarvot saadaan pidettyä hallinnassa terveellisellä ruokavaliolla ja kohtuullisella liikunnalla. Kansantaloudellisesti ei mitään ihan pikkujuttuja!

 

Kävelyterkuin
Tuija

 

lisää kommentti:

Nimimerkki:
Kommentti: