Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Motivaatiota metsästämässä
27.10.2013 12:03

Siis tuskin kukaan voi väittää, ettei tietäisi, että pitäisi liikkua ja syödä terveellisesti, eihän? Taas on aika monessa lehdessä ollut tuoreita tutkimustuloksia, joissa on todettu, että (hohhoijaa) suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän ja lapset, niistä ei ikinä kasva meille nykyisille veronmaksajille eläkeiän turvaa. Kyllä. Niin?

Minusta tätä tutkimustietoa on nyt tuputettu suut ja silmät täyteen varusmiehistä, leikki-ikäisistä ja synnyttäneistä naisista niin, että eikö jo olisi aika sanoa: niin, tämä on ongelma, mutta tähän ON RATKAISU! Ja se ratkaisu ei tarvitse tuhansia tutkimuksia ja niiden tulkintoja. Liiku ja syö terveelliseti! 

Liiku ja syö terveelliseti - siis miten? Hyvinvointilehdet, -kirjat, -tunnit myyvät nyt enemmän kun koskaan ja kaikki etsivät sitä loistavaa, helppoa tapaa muuttaa nämä elintavat naps, tadaa, oikeiksi ja kas, elintavat onkin kunnossa! Mutta. Naps, sellaista etikkaa tai puristetta ei ole olemassa, jolla voisit jatkaa samaa rataa mitään muuttamatta ja saada kaiken. Ei ole!

Resepti on kuitenkin niin älyttömän yksinkertainen, että naurattaa. No, kohoaako kunto sohvalla maaten ja telkkarin sarja toisensa jälkeen tiedontaan lipuen? Kyllä, jos teet samanaikaisesti vaikka kuntopiirin - muuten, no. Tai kuuluuko hyvään ruokavalioon karkkipussi ja kokispullo useana päivänä viikossa? Opettavainen esimerkki löytyy Alajärven hammashoitolan aulassa: Aarrearkku jättikarkkipussi sisältää 90 sokeripalaa ja puolentoista litras kokis 60 ja arvaa, mitä se tekee energiana? Jotenkin aika helppo yhtälö minusta. Joutuu kyllä ihan oikeasti muuttamaan elintapojaan tai sama kehitys etenee. Pukkaa päivääsi liikuntaa, kävele tai pyöräile töihin, käy iltalenkillä ystävien kanssa ja seurustele samalla, nuoret kokoontuvat helposti vaikka pelaamaan lentistä, jos on paikka, käy jumpissa, keksi omia juttuja, mistä innostut, kokeile zumbaa, vesijuokse, kokeile! Ja taidat tietää, mikä siinä ruokavaliossa mättää, etkös? Pistä ruoka-ajat ajantasalle ja katso, että syöt  noin 4-5 tunnin välein, valitse paljon hedelmiä ja kasviksia, katso vähän energiamääriä ja sokeria, jätä pois hötöt, herkuttele, mutta tee se erityishetkinä - ei todellakaan joka päivä. Helppoa, eikä? Ja millekään säästöliekille ei kannata itseään laihduttaa, se ei vie pitkällä tähtäimellä mihinkään tavoitteeseen - toki toimii buustina jossain tietyssä ruokavaiossa, mutta nyt ei puhuta siitä. Nyt puhutaan tavallisesta syömisestä, terveellisestä syömisestä. 

Konkreettisena ohjeena: kokoa lautasellesi puolet kasviksia, neljännes lihaa tai kalaa ja loppuneljännes perunaa tai pastaa. Välipalat ei ole pullaa vaan hedelmiä, jogurttia, raejuustoa, marjoja... Ei todellakaan mitään tähtitiedettä!

Eli tietoa meillä pitäisi olla. Mikä puuttu? Tahto, vakaumus, innostus, halu? Kyllä. Miksi lähteä lenkille pimeään ja märkään syksyiseen iltaan tai miksi ihmeessä harrastaa ryhmäliikuntaa, jossa kokee kompuroivansa? Tästä näkövinkkelistä ei mitään järkeä. Mutta koska me emme liiku riittävästi muuten, on löydettävä - nähtävä vaivaa ja etsittävä lajit, joista pitää ja joissa liikkuminen on mielekästä. Eri asia niillä kuuluisilla esi-isillä tai isillä, jotka paiskoivat pitkiä päiviä ruumiillisessa työssä eivätkä saaneet edes riittävästi energiaa! Nyt tarvitaan jotain muuta. 

Mulla on takana loistavia urheilusuorituksia tältä viikolta - toki vähän vaatimattomampiakin. Mutta yhdellä loistavalla, mieltä kohottavalla, älyttömän rasittavalla ja rankalla treenillä sain itselleni niin hyvän olon. Niin hyvän, että olen valmis tekemään sen hullun treenin uudelleen. Ja uudelleen. Se olotila sen treenin jälkeen on se juttu. Toki se suoritus itsessäänkin ja se, että siihen pystyi tuntuu hyvältä. Mutta se endorfiinihumala tai miksi sikä kukakin kutsuu, se on se flow, loistofiilis, mikä vaan! Ja jotta sen saavuttaa, piää löytyä MOTIVAATIO, mistä sen sitten saa? Mulla se on, mikä on sun? Jos mä voin vaikuttaa siihen, että saan sinut liikkumaan, treenaamaan, hyppimään, uimaan tai mitä vain, olen valmis tekemään sen etten paljon, että tykkäät siitä, innostut siitä ja teet sitä uudelleen :)

lisää kommentti:

Nimimerkki:
Kommentti: