Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Mun tarina
22.02.2016 11:04

Joku joskus aina kysyy, että miten sinä päädyit tälle alalle. Tässä lyhyesti se, miksi minusta tuli jumppaohjaajasta kuntokeskusyrittäjä, personal trainer ja ryhmäliikunnanohjaaja.

Tämä minä olen. Ja päivässäni on samat 24 tuntia kuin muillakin ja minulla ei ole supervoimia. Uskon siihen, mitä teen ja teen sen täysillä. Ja niin haluan tehdä jatkossakin. Haluan herätä aamuisin hyvään päivään ja iloita hetkistä. Välillä kiukutella kiireessä ja välillä seistä suihkussa uupuuneena. Tämä on elämää, jota voi elää täysillä. Ei sitku tai hetku -eläämää vaan tässä ja nyt! Ehtii keskustella jälkikasvun kanssa syvällisiä, jakaa huolia mutta myös nauttia sunnuntaileffasta ja perhepäivällisestä. Aika ei riitä kaikkeen ja on pitänyt valita, että meillä ei ole kasvimaata tai että minä en ole kotona iltaisin. Mutta olen kotona kun nuoriso tulee koulusta. Teen pannukakkua ja sämpylöitä. Istun sohvalla kymmpiuutiset. Täydelliseen vanhemmuuteen tai puolisona olemiseen en tietenkään riitä, mutta riittääkö joku!

Meillä kotona liikuttiin. Äiti ja isä ja me. Pienessä kylässä hiihdettiin, yleisurheiltiin ja pelattiin lentopalloa. Minä hiihdin ja kävin yleisurheilun viikkokisoissa Eskolan tiilimurskakentällä ja joskus Kannuksessa piirikunnallissa. Välillä tuli lusikoita. Talvisin hiihdettiin - käytiin isien tekemällä pururadalla, hiihdettiin puulaakiviestissä, mikä oli kylän talven suurtapahtuma ja palkinnot olivat upeita. Kannukseen muutto säilytti hiihtämisen. En ollut mikään tähti vaan treenasin kavereiden kanssa sen, mitä teininä huvitti. Lenkkiä, suojuoksua, hiihtokilometrejä. Välillä sauvarinnetreeniä Ylivieskassa laskettelurinteessä bussilla, välillä Vuokatissa. Treenattiin, hiihdettin rullilla,  käytiin punttisalilla kuntopiirissä ja sukset pääosin luisti. Kierrettiin kaverin isän kyydissä piirikunnallisia ja taisin olla joskus jopa toinen - ehkä voitin kerran. Juoksemisesta en tykännyt ja meni pitkään, ennenkuin pururadan hajusta tuli miellyttävää.

Urheilu jäi. Lukioaikana ainoa liikunnallinen ammatti olisi ollut liikunnan opettaja ja siihen aikaan siihen pääsivät vain huipputason urheilijat. Kaupalliset aineet kiinnostivat enemmän.

Onneksi aikuisuus tuo uusia mahdollisuuksia. Ja opiskella voi myös aikuisena. Ajajärvelle tehtiin urheiluhallin kylkeen kuntosali Syke ja liikuntatoimi järjesti ohjaajakurssin. Kävin sen ja halusin ohjata kerran kukaan muu ei ohjannut. Syksyllä käynnistettiin ensimmäiset kansalaisopiston kurssit, jotka täyttyivät niin, että ryhmiä oli illassa kolme. Lasten liikuntaleikkikoulunohjaajakurssi, hydrobic- ja vesijumppakurssit, pilates, kansalaisopiston jumpat ja niin se vähitellen levisi. Hoitovapaan jatkoksi oli mahdollista jatkaa opiskelua Kuortaneen urheiluopistossa, jossa yhden ja puolen vuoden aikana suoritin liikunnan ammatitutkinnon aikuisliikunnassa. Ja taas aukeni uusia mahdollisuuksia ja lisää koulutuksia. Kahvakuula vei mennessään ja raskaanaolevien liikuttaminen. Viikot ja illat täyttyivät jumpista ja treeneistä. Ja päivät töistä. Sain onneksi mahdollisuuden tehdä lyhyempää päivää.

Ratkasevaa oli aloittaa personal trainer -opinnot. Siinä oikeastaan oli tehtävä päätös, mihin suuntaan ollaan menossa. Koulutukseen piti pystyä sitoutumaan, se maksoi paljon ja vei vuoden. Edelleenkin pitää kiittää niitä muutamia uskomattoman kannustavia tyyppejä, jotka usuttivat lähtemään kouluun! Sillä kyllä se ratkaisi kaiken. Jannekin uskoi. Ja niin tuli aamu, jolloin ajelin ensimmäiselle jaksolle Jyväskylään. Ja tuntui, että kun sitten ajelin sinne viimeistä kertaa, kaikki olisi ollut niin kuin pitääkin.

Siinä ajassa noiden kahden ajomatkan välillä jostain tuli kai niitä supervoimia. Kävin joka päivä töissä, hoidin kodin, silitin kiltisti pyykin ja tein ruuan. Menin illaksi jumpille, jotka suunnittelin viikonloppuisin tai ruokaa laittaessani. Läksyjen ja tehtävien tekemiseen piti aikatauluttaa tunnit ripoteltuina viikkoon. Tentteihin luku piti aloittaa kuukausia etukäteen ja lapsen rippivaatteiden hankkimiseen varata aika kalenterista. Samaan aikaan elokuussa kun puursin opintojen loppua ja tein lopputöitä, avattiin FitFactory. Aamulla töihin, pari tuntia kotitöitä ja ruoka ja illaksi salille. Valmistuin. Supervoimiat alkoivat hiipua. Marraskuussa olin aika kuitti ja pidin viikon lomaa. Loman jälken sama ralli jatkui ja minusta alkoi tuntua, että minusta ei riitä tähän. 

Aloittava yrittäjä voi hakea strattirahaa, mutta minä en ollut aloittava yrittäjä - yritykseni täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Yritystoiminnan käynnistämiseen tai kehittämiseen voi hakea tukia, mutta minä en ollut kokopäiväinen yrittäjä, joten en saisi sellaisia. JAPOlla kuitekin soviteltiin ja sain muokattua työajastani sopivan - teen kaksi työpäivää viikossa. Helpotti. Ja nyt riitti paukkuja kehitystyöhön. Ja riitti aikaa etsiä uusia juttuja ja suunnitella niitä. Tuli tammikuu, jolloin meillä alkoi ennätysmäärä kursseja, tanssia ja kaikkea uutta. Tätä halusin tehdä ja haluan edelleen.

Ryhmäliikunta on uskomatonta. Välillä nauran, että imen kaikki liikujien energiat itselleni, sillä siitä saa niin paljon. Uskomattomia ihmisiä - iloisia, innokkaita, motivoituneita ja reippaita. Meillän on myös loistava ohjaajaporukka ja talossa yhteishenki. Se antaa paljon voimaa. Rakastan myös pieniä ryhmiä ja yksilöasiakkaita. On upeaa päästä lähelle ihmistä ja kyetä vaikuttamaan valintoihin ja ajatuksiin. Tai ainakin yrittää. Harjoitella yhdessä sopivaa tapaa treenata tai syödä terveellisesti niin, että lopputuloksena olisi energinen elämä. Ihan koko elämä. Tämä tie vie! Ja kun tulee tunne, että tämä ei riitä, on jotain taas tehtävä. Joko jäätävä tähän ja jatkettava tätä olemassaolevaa kehittäen tai repäistävä hurjan pitkä hyppy ja uskallettava kasvattaa. Ja siihen nyt mennään. Otetaan se hurjan pitkältä tuntuva hyppy ja laajennetaan, kaksinkertaistetaan tila ja toiminta. Uskoen vahvasti siihen, että näin se on tarkoitettu! 

Kuortaneella tehtiin opiskeluiden aluksi suunnitelma, johon piti määritellä, miksi tutkinnon haluaa suorittaa. Muistan kirjoittaneeni siihen, että haluan liikuttaa alajärveläisiä. Siinä nyt edelleen ollaan, liikuttamassa alajärveläisiä :)

- Tuija

lisää kommentti:

Nimimerkki:
Kommentti: