Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Tammikuu ja täydet salit
26.01.2014 17:11

Tammikuussa realisoituvat joulunaikasen mässäilyn aikaansaamat kuntoilulupaukset. Kuntosalit pullistelevat uusia jumppatoppeja ja arkaillen ovesta sisäänastuvia tulokkaita. Toiset marssivat tottuneesti tutuille paikoille, varaavat laitteen omien sarjojen ajaksi ja toiset vaihtavat ripeässä tahdissa laitteelta toiselle. Jumppien tammikuussa käynnistyvät ryhmät ovat täynnä. Seinät pullistelevat. Ohjaajat innostuvat ja innostavat hikoilevaa ryhmää yltämään loistosuorituksiin.

Sitten tulee helmikuu. Salilla on taas väljempää. Hei, mihin te jäitte? Hiipuiko ihan liian isolla vaihteella käynnistynyt hieno projekti lihaskipuun ja jatkuvaan nälkään? Vai kyllästyitkö? Tule takaisin! Ei se haittaa, jos välillä repsahtaa! Ja jos teet itsellesi liian tiukan aloituksen, se kellahtaa helpommin kuin pehmeä aloitus! Mutta tule takaisin ja aloita alusta!

Kokeillaanko uudelleen? Älä päätä helmikuun alussa aloittaa KAIKKEA. Päätä aloittaa vaikka parilla kuntoilukerralla viikossa. Tai vaikka yhdellä, jos lähdet liikkeellä nollasta. Upota viikkoosi ensin yksi salikerta. Aloita helpolla perusohjelmalla. Käy se läpi vaikka kaverin kanssa. Tehkää silti vahvoja treenjä, totisia toistoja ja hikoilkaa yhdessä. Tai porukassa. Voima kasvaa ja lihaksetkin. Vasta myöhemmin on aika lisätä toinen salikerta viikkoon, jos haluat ihan oikeasti tuloksia - saa kolmannenkin listätä. Sitten ohjelmaa voi jakaa jo osiin. Mutta yhdelä perusohjelmalla, jolla käyt läpi koko kehon pääset loistavasti alkuun. Aloita siitä!

Jos taas liikut nyt jo paljon, tarviiko jotain muuttaa? Haluatko kokeilla jotain uutta? Tai kehittyä jossain osa-alueessa enemmän? It´s up to you. Lihaskuntoa ja kestävyyttä olisi hyvä löytyä lukujärjestyksestäsi. Ja voithan kokeilla kahvakuulaa tai kuntosalitreeniä, elleivät ne kuulu kalenteriisi. Uudet kokemukset avartavat aina.

Pukkaa lukujärjestykseesi myös ulkoliikuntaa, missä hengästyy. Kävele, sauvakävele, hiihdä, juokse - ihan, mistä pidät. Mutta tässäkin, aloita maltilla. Ei ole tarkoitus juosta ensimmäista lenkkiä kokonaan, jos aloitat juoksemisen nyt. Googlaa netistä hyvä käynnistystapa, joka opettaa juoksemaan joko minuutti tai tietty sähkötolppien väli kerrallaan ja lisäämään juostavaa matkaa vähitellen. Etene ja edisty. Hitaasti varmemmin kuin heti koko lenkki läähättäen. Hapenottokyky kehittyy, mutta ei ihan viikossa! Kävelystäkin on kiva aloittaa. Nauti talvesta, ihaile luontoa ja hengitä happea. Tarvitset niitä kaikkea.

Ruokalupaukset ovat tammikuussa uskomattomia. Jos suosittelenkin liikkumisen aloittamiseen kaveria tai tsempparia, niin monesti syömisen opetteluunkin tarvitaan apua. Joillekin toimii netti tai kirjallisuus oman ruokarytmin ja aterioiden järkevään suunnitteluun, mutta toinen tarvii siihen apua. Tee sinä, niinkuin sinulle sopii. Löydä kuitenkin ateriarytmi, syö riittävästi ja järkevästi. Kukaan ei jaksa pitkään nälässä tai sillä, että syö vain aamupäivisin. Parin kolmen tunnin välein ateriaa ja välipalaa vuorotellen. Syötä välillä syömisesi kalorilaskuriin ja tarkista samalla, mitä se näyttää. Anna sen myös tarjota tietoa siitä, syötkö oikein - missä suhteessa pastaa ja perunaa tai kasviksia. Ei se niin vaikeaa oikeasti ole!

Minäkin ohjaajana innostun tammikuusta. Ihailen niitä loistavia lupauksia, mitä olette tehneet. Ja ihailen teitä, jotka jaksatte sen tammikuun jälkeen läpi helmikuun ja maaliskuuhunkin. Ja sitten vasta ihailuni saattekin, kun koittaa huhtikuu ja olette jo koukussa! Koukussa liikkumisesta saatavaan hyvään oloon, koukussa uusiin treenikavereihin, ulkoilmaan tai uimahallissa hymyileviin ihmisiin. Jos et tykkää treenata yksin, tule mukaan ryhmään. Uuden ja vielä kiiltelevän kuntosalin oven avaaminen on paljon helpompaa, kun siellä on käynyt harjoittelemassa ensin kivalla porukalla. Usko pois!

 

 

lisää kommentti: