Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Treeniohjelmalla tuloksia!
30.01.2016 14:14

Kuntosalilla treenaamista hehkutetaan. Välillä se motivoi ja innostaa, välillä tuntuu, että vaikka kuinka treenaa, mitään näkyvää ei synny! Ja sillon tuntuu, että kaikki lehdet pursuaa niitä treenattuja kehoja ja uusia tapoja harjoitella täydelliset pakarat...

Oletko sinä se joka puurtaa salilla laitteelta toiselle sen enempää ajattelematta, mitä tekee? Tai treenaa laitteilla, jotka sattuvat olemaan vapaana. Tai treenaa niitä lähentäjiä ja loitontajia, kun juuri niissä on "mun heikko kohtani"? 

Haluaisitko kuitenkin, että viikottaiselle tai vaikka kahdelle viikottaiselle kuntosalitreenille tulisi joku tolkku? Treenaisit niitä kohtia, joihin oikeasti pitäisi saada lihasta tai voimaa? Tai jos juokset, kannattaisiko tehdä lähentäjää enemmän vaikka kyykkyä tai yhden jalan kyykkyä ja treenata vahva keskikroppa, jolla kannatella hyvä juoksuasento ja jalkoihin sitä voimaa, jolla saada askel lentoon? Vai onko juuri sinun tavoitteenasi se muutaman kilon pudotus tai kiinteytys?

Minusta on mukavaa suunnitelma ohjelmia ihan oikeille ihmisille. Niille, joilla on ehkä joku tavoite tai joku muu harrastus, jota tukemaan sitä salitreeniä tarvitaan. Tai joku voi haluta ne lihakset. Ne käsivarret tai ne pakarat. Tai vaan ihan toimiva keho, joka on voimakas ja vahva. Kaikki käy. Ja palkitsevintahan tässä hommassa on se, että näkee ne tulokset! Eikö? Tai että saa lisätä tankoon muutaman kiekon enemmän tai tökätä painopakassa tikun palkkia paria tiukempaan settiin!

Minä nautin niistä iloista, mitä treenaaminen tuottaa just sulle. Oli se tavoiteltu juttu lihaskasvu tai hoikempi varsi tai ne raskaammat painot! Minä tykkään siitä, että sinusta tuntuu hyvältä! 

Oman ohejlman toteuttaminen helpottaa salilla käymistä. On oma ohejelma, jonka mukaan tietää, kauanko salilla menee tai mihin laitteisiin tai mitä painoja milloinkin ottaa. Ei tarvitse haahuilla tai keskittyä vaihtamaan kuulumisia, voi ihan vaikka laittaa musat korville ja tehdä tiukka treeni nopeassakin ajassa, kun oikein todella keskittyy! Ja treenin ei tarvitse aina viedä kauaa :) Lyhyessäkin ajassa ehtii, jos se aika on kortilla. 

Ja sitten kun omaa ohjelmaa on tehty tietty aika voi vaikka vaihtaa uuteen tai keksitään jotain uutta. Ja taas saa harjoitus aivan uutta puhtia ja innostus säilyy - mikä ehkä tärkeintä. Ja sinä kehityt! Se on se juttu :)

 

 

lisää kommentti:

Annen matka energiseen elämään
25.01.2016 09:24

Anne on töissäkäyvä perheenäiti, joka tässä kertoo matkasta hyvään ja energiseen oloon. Anne oli mukana painonhallintaryhmässä, josta kipinä oman elämän hallintaan käynnistyi. Tulokset ovat upeita! Annen omin sanoin näin: 

"Lähdin mukaan painonhallintaryhmään ystäväni houkuttelemana hetken mielijohteesta - oikeastaan ilman minkäänlaista ennakkokäsitystä tai edes sen suurempaa ajatusta, tavoitetta asiassa. Sinä, Tuija, jumppaohjaajana olit jo entuudestaan tuttu ja ajattelin, että ohjaus tullee olemaan sinut tuntien sopivan rentoa ja innostuneella otteella ohjaamaa. Houkuttelevaa oli se, että painonhallintaryhmä tulisi sisältämään sekä ravintoasioita että erilaisiin liikuntamuotoihin tutustumista omassa porukassa. No, toki ajatuksissani kolkuttelee aina myös sukurasite diabetes ja sydän- ja verisuonisairauksiin, joita voisi mahdollisesti lykätä omilla valinnoilla ruokaan ja liikuntaan liittyen.  

Parasta valmennuksessa on ollut oivallus siitä, että energinen elämä sisältää sopivassa suhteessa itselle mieluisia liikuntalajeja sekä tavallista, terveellistä ja monipuolista ravintoa oikean ruokarytmin mukaisesti. Ei siis mitään varsinaista laihduttamista tai dieettiä vaan elämäntapojen muuttamista terveellisempään suuntaan. Eikä mitään tähtitiedettä, niin kuin sinä opetat, vaan tavallista arkea, josta voi nauttia reilusti muiden mukana ilman että tarvitsee itse noudattaa erilaista ruokavaliota tai eriaikaista ruokarytmiä. Tärkeää oli että opetit ja vaadit syömään tarpeeksi ja riittävän usein siis normaalin ruokarytmin (aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala)mukaisesti.

Opin myös sen, että painonhallintaan ja hyvään oloon liittyy tärkeänä osana liikunta. Tuija, sinun ohjaustyylisi on ollutkin minulle ryhmäliikuntakammoiselle sohvaperunalle melkoinen täysosuma. Aikoinaan uskaltauduin kahvakuulatunneillesi ja innostavan otteesi myötä jäin kuulakoukkuun. Olet ohjaajana ammattitaitoinen, aina niin iloinen ja mikä tärkeintä kaikki osallistujat tasapuolisesti huomioiva. Sinulle on sama oletko paljon tai vähemmän liikkuva, sinä ohjaat jokaista oikeasti ilolla ja omaa innostustasi tartuttaen ympäristöösi. Annat selkeästi ymmärtää, että ihan kaikki lähtötasosta tai taidoista riippumatta ovat tervetulleita ohjaukseesi ja löydät  jokaiselle mielekästä tekemistä. Iloinen olemuksesi tarttuu tekemiseen ja saa yleensä aina unohtamaan kaiken muun tai ainakin työasiat iloineen ja suruineen. Tunneillasi voi myös ihan rauhassa olla sosiaalinen tai epäsosiaalinen eli voit käyttää koko ajan ihan oman itsesi hyvinvointiin päivästä tai mielialasta riippumatta. 

Mukavaa painonhallintavalmennuksessa oli kuunnella pieniä käytännön vinkkejä tavalliseen arkeen liittyen ja ottaa sekä suodattaa niistä itselle sopivimmat ideat ja ohjeet. Tärkeää oli myös saada jutustella ystävän kanssa yhdessä oppimiamme asioita, jolloin sai myös vertaistukea aiheeseen.

Haastavia asioita en ehkä löydä paitsi että ikuisena herkkusuuna muistan sureneeni parin viikon ajan päätöstäni vähentää ja lopettaa herkkujen ostamisen sekä ainaisen leivonnaisten vääntämisen. Minä kun syön vierasvarat itse ennekuin ne ennättävät vieraskahvipöytään asti. Loppujen lopuksi tuo päätös on ollut yllättävänkin helppo. Toki herkkuja voi vieläkin syödä mutta nykyisin kohtuudella eikä päivittäin niin kuin ennen tein. 

Tulokseni painonhallinnassa ja terveellisemmässä elämässä ovat olleet mieluisia. Olen innostunut entisestään liikunnasta. Kunto on noussut monipuolisemman liikunnan ansiosta. Jaksan virkeämmin päivän työt. Nukun harvemmin päiväunia. Olo on kevyempi kilojen pudottua. Vaateosastoilla on mukavampi sovitella uusia vaatteita. On kivempi laittaa kengännauhat kiinni ähkymättä :)Olen luottavaisempi omiin ruokavalintoihini. Kaiken kaikkiaan terveellisempi elämäntapa tuo uudenlaista iloa ja jaksamista päiviini." 

Näin Anne itse siis kertoo. Annen kohdallakin on hienoa huomata, että kukaan ulkopuolinen ei voi muutosta tehdä, vaan lopputulokseen on päästy omasta motivaatiosta ja innosta. Ja kun tuloksia on tullut se motivoi entisestään ja oravanpyörä on valmis! Hyvää oloa on saatava lisää. Ja siinähän se loppuelämän terveellinen resepti onkin!

lisää kommentti:

Aamutreenissä aamupalalla on väliä
17.01.2016 12:58

Meillä treenataan aamuisin. Moni haluaisi treenata enemmänkin. Mutta miksi juuri aamulla?

Joku meistä on energisimmillään juuri aamulla. Herätyskello herättää varhain pirteään päivään pörrötukkaisen ihmisen, mutta ihmisen, joka saa aamulla aikaan. Toiset joutuvat opettelemaan siihen olosuhteiden pakosta, aikatauluttamisen haasteiden vuoksi tai ehkä työmatkan takia. Mutta toiset oppivat saamaan siitä irti tehokaan harjoituksen, joka tuo energisen olon koko päiväksi ja ilta vapautuu sitten johonkin muuhun käyttöön.

Minä en ollut aluksi aamutreenaaja. Heräsin liian aikaisin ja pyörin sängyssä uskaltamatta nukahtaa kunnolla ja aamutreenissä olo tuntui väsyneeltä. En aluksi osannut rytmittää aamusyömistä itselleni sopivasti ja olinkin aamutreenin jälkeen työpäivän etenkin iltapäivällä väsynyt. Mutta. Opin kyllä.

Minulle aamutreeni toimii nyt aina. Mutta se edellyttää, että syön itselleni sopivalla tavalla. Uskallan nukkua ja luottaa kellon herätykseen, mutta eniten vaikutti ruokavalion löytäminen sopivaksi. Aamutreeniaamuna kello herättää 5.45 ja aamupesujen jälkeen en syökään vielä sitä isoa ja täyttävää aamupalaa vaan pistän ruisleivän paahtimeen, kiehautan aamukahvit ja syön leivän kinkkuviipaleella ja juustolla ja vaikka paprikarenkailla kuorrutettuna. Sillä jaksan edellisen päivän treeneistä vähän kankeilla jaloilla aamutreenin oikein hyvin. Ajoitin nyt sen ison puuro/raejuusto/banaani/marja-aamupalan vasta treenin jälkeen, jolloin täytän treenissä kuluneet varastot - hiilihydraatit ja proteiinit minulle sopivaan aikaan. 

Tämä menetelmä toimii minulla. Saan energisen päivän, en tarvitse päiväunia, nautin illan ohjelmasta ilman ajatusta, että treeni pitäisi puskea vielä johonkin väliin! 

Kokeile siis - äläkä luovuta kerran jälkeen! Anna useampi mahdollisuus. Ja voihan se olla, että sinun kehosi haluaa sen puuroaamiaisen ennen treeniä, mutta sitten kannattaa herätä vielä aiemmin, jotta se ehtii laskeutua vatsassa alemmaksi ennen harjoitusta. Mutta kokeile :) Toiveissa nimittäin on, että saisimme aamuSPINNIn lisäksi vielä aamuPILATEKSEN tai vaikka aamuCIRCUITIN sinne ihan aikaiseen aamuun. Nythän aamuCIRCUIT käynnistyy torstaisin klo 10 - eli sopii päivisin kotona olevalla vaikkapa vuorotyöläiselle!

 

lisää kommentti:

Tervetuloa 2016
03.01.2016 11:39

Ei tarvitse luvata, eikä tarvitse muuttaa kerralla kaikkea. Aloita uusi vuosi kuulostellen, miltä sinusta tuntuu. Onko kaikki hyvin? 

Kukaan ei voi luvata puolestasi korjata niitä asioita, jotka ehkä eivät suju. Et saa vuorokauteen yhtään uutta tuntia tai työtaakkaasi pienemmäksi taikasauvan heilautuksella. Kukaan huippuvalmentaja ei muuta ruokavaliotasi tai vaatehuonettasi pysyvästi hienoilla ohjeilla.

Sinä itse voit tehdä jotain. Usein se tekeminen lähtee ajatuksesta. Tiedostamisesta. Huomaan olevasi stressaantunut tai liian kiireinen. Siitä on hyvä lähteä. Millä tavalla asialle voi tehdä jotain? Nyt tai vaikka huhtikuussa. Mitä sinä haluat muuttaa? Jos mitään ei muuta, asia jatkuu samanlaisena. Mutta jos otat kalenterin ja tarkastelet sen puhtaita sivuja, mieti samalla, voisiko sinne vetää rasteja tai viivoja? Ihan vain itsellesi? Tai teille pariskuntana tai vaikka perheenä?

Tai jos ongelma on vyötärönympärys, pitää sekin tunnistaa - jos se on ongelma. Ja sitten miettiä, mitä sille voisi tehdä. Ja kun on vaikka kirjoittanut vaihtoehdot ruutupaparille voikin tehdä taistelusuunnitelman, eli valita sen menetelmän, jota lähtee toteuttamaan. Ja sitten astuukin se tärkein juttu: mitä SINÄ ITSE lähdet toteuttamaan! Ei puoliso, äiti, sisko, jumppaohjaaja vaan sinä itse. Ilman sinua projekti ei toteudu!

Vuosittain käytetään isoja summia rahaa erilaisiin muutoksiin - vaatekaapeista elämäntapoihin. Sinä olet kuintekin se avaintekijä siinä pysyykö se muutos! Kaikki, mitä sinä teet vaikuttaa ja kaikki, mitä joku muu kehottaa tekemään ei toteudu, ellet sinä tee! Hyvin yksinkertaista, eikö. 

Älä siis lupaa mitään! Tai jos lupaat, tee myös :) Ja jos kaikki on hyvin - iloitse siitä, kerro ystävälle, näytä se!

Sallivaa ja onnellista uutta vuotta!

lisää kommentti: