Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Motivaatiota metsästämässä
27.10.2013 12:03

Siis tuskin kukaan voi väittää, ettei tietäisi, että pitäisi liikkua ja syödä terveellisesti, eihän? Taas on aika monessa lehdessä ollut tuoreita tutkimustuloksia, joissa on todettu, että (hohhoijaa) suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän ja lapset, niistä ei ikinä kasva meille nykyisille veronmaksajille eläkeiän turvaa. Kyllä. Niin?

Minusta tätä tutkimustietoa on nyt tuputettu suut ja silmät täyteen varusmiehistä, leikki-ikäisistä ja synnyttäneistä naisista niin, että eikö jo olisi aika sanoa: niin, tämä on ongelma, mutta tähän ON RATKAISU! Ja se ratkaisu ei tarvitse tuhansia tutkimuksia ja niiden tulkintoja. Liiku ja syö terveelliseti! 

Liiku ja syö terveelliseti - siis miten? Hyvinvointilehdet, -kirjat, -tunnit myyvät nyt enemmän kun koskaan ja kaikki etsivät sitä loistavaa, helppoa tapaa muuttaa nämä elintavat naps, tadaa, oikeiksi ja kas, elintavat onkin kunnossa! Mutta. Naps, sellaista etikkaa tai puristetta ei ole olemassa, jolla voisit jatkaa samaa rataa mitään muuttamatta ja saada kaiken. Ei ole!

Resepti on kuitenkin niin älyttömän yksinkertainen, että naurattaa. No, kohoaako kunto sohvalla maaten ja telkkarin sarja toisensa jälkeen tiedontaan lipuen? Kyllä, jos teet samanaikaisesti vaikka kuntopiirin - muuten, no. Tai kuuluuko hyvään ruokavalioon karkkipussi ja kokispullo useana päivänä viikossa? Opettavainen esimerkki löytyy Alajärven hammashoitolan aulassa: Aarrearkku jättikarkkipussi sisältää 90 sokeripalaa ja puolentoista litras kokis 60 ja arvaa, mitä se tekee energiana? Jotenkin aika helppo yhtälö minusta. Joutuu kyllä ihan oikeasti muuttamaan elintapojaan tai sama kehitys etenee. Pukkaa päivääsi liikuntaa, kävele tai pyöräile töihin, käy iltalenkillä ystävien kanssa ja seurustele samalla, nuoret kokoontuvat helposti vaikka pelaamaan lentistä, jos on paikka, käy jumpissa, keksi omia juttuja, mistä innostut, kokeile zumbaa, vesijuokse, kokeile! Ja taidat tietää, mikä siinä ruokavaliossa mättää, etkös? Pistä ruoka-ajat ajantasalle ja katso, että syöt  noin 4-5 tunnin välein, valitse paljon hedelmiä ja kasviksia, katso vähän energiamääriä ja sokeria, jätä pois hötöt, herkuttele, mutta tee se erityishetkinä - ei todellakaan joka päivä. Helppoa, eikä? Ja millekään säästöliekille ei kannata itseään laihduttaa, se ei vie pitkällä tähtäimellä mihinkään tavoitteeseen - toki toimii buustina jossain tietyssä ruokavaiossa, mutta nyt ei puhuta siitä. Nyt puhutaan tavallisesta syömisestä, terveellisestä syömisestä. 

Konkreettisena ohjeena: kokoa lautasellesi puolet kasviksia, neljännes lihaa tai kalaa ja loppuneljännes perunaa tai pastaa. Välipalat ei ole pullaa vaan hedelmiä, jogurttia, raejuustoa, marjoja... Ei todellakaan mitään tähtitiedettä!

Eli tietoa meillä pitäisi olla. Mikä puuttu? Tahto, vakaumus, innostus, halu? Kyllä. Miksi lähteä lenkille pimeään ja märkään syksyiseen iltaan tai miksi ihmeessä harrastaa ryhmäliikuntaa, jossa kokee kompuroivansa? Tästä näkövinkkelistä ei mitään järkeä. Mutta koska me emme liiku riittävästi muuten, on löydettävä - nähtävä vaivaa ja etsittävä lajit, joista pitää ja joissa liikkuminen on mielekästä. Eri asia niillä kuuluisilla esi-isillä tai isillä, jotka paiskoivat pitkiä päiviä ruumiillisessa työssä eivätkä saaneet edes riittävästi energiaa! Nyt tarvitaan jotain muuta. 

Mulla on takana loistavia urheilusuorituksia tältä viikolta - toki vähän vaatimattomampiakin. Mutta yhdellä loistavalla, mieltä kohottavalla, älyttömän rasittavalla ja rankalla treenillä sain itselleni niin hyvän olon. Niin hyvän, että olen valmis tekemään sen hullun treenin uudelleen. Ja uudelleen. Se olotila sen treenin jälkeen on se juttu. Toki se suoritus itsessäänkin ja se, että siihen pystyi tuntuu hyvältä. Mutta se endorfiinihumala tai miksi sikä kukakin kutsuu, se on se flow, loistofiilis, mikä vaan! Ja jotta sen saavuttaa, piää löytyä MOTIVAATIO, mistä sen sitten saa? Mulla se on, mikä on sun? Jos mä voin vaikuttaa siihen, että saan sinut liikkumaan, treenaamaan, hyppimään, uimaan tai mitä vain, olen valmis tekemään sen etten paljon, että tykkäät siitä, innostut siitä ja teet sitä uudelleen :)

lisää kommentti:

Uusia liikkumiskokemuksia ja nousevaa motivaatiota
07.10.2013 11:16

Vesijuoksu, uinti, kuntosalitreeni, kuntonyrkkeily, kuntotanssi - ihania lajeja ja nyt meidän kaikkien ulottuvilla! Osa ollut jo ennenkin, mutta nyt myös minun ulottuvillani!

Kävin tutustumassa uimahallin tiloihin, nyt kun ne on kalustettu ja kuntosali saatu valmiiksi ja olen häikäistynyt! Siis tuolla me saamme traanata! Näissä upouusissa tiloissa (nykyiset tilat kun nyt ovat nimimalistisen ahtaat ja jokainen tietää tuoksun ja ilmanvaihdon siellä...) saamme hikoilla ja rehkiä jatkossa - voi, että tuntuu loistavalta :)

Sen lisäksi, että uusi uimahalli tuo tullessaan ison joukon uusia liikkujia, saamme me "nykyisetkin" liikkujat nauttia uusista lajikokemuksista ja sovitella uimahallin aikataulut omiin treeniaikatauluihin. Aamuvesijuoksu täältä tullaan!

Oma treenikalenteri näyttää aina koko talven aikalailla samalta, mutta nyt minulla on ollut iso ilo lisätä siihen myös ohjattuja tunteja! Oodi teille, jotka olette oivaltaneet, että me aikuiset tykkäämme liikkua myös viikonloppuisin! Pääsen kokeilemaan kuntotanssia Minnan ohjauksessa Alavolin tunnilla sunnuntai-iltaisin tai sitä aikaisemmin harjoittelemaan kuntonyrkkeilyä Hoiskossa. Olen kerrassaan otettu, kun minullakin on nyt valinnanvaraa :) Tanssi olikin ison hymyn kokemus, suosittelen!

Kuntonyrkkeily taas on aina ollut salainen (no, julkinenkin) haaveeni ja naps, sellainen järjestyikin tänne! Hoiskon Nesteen takana olevassa hallissa (Aikido-tila myös) voi sunnuntaisin treenata naisten kesken - ja myös miehille on oma vuoronsa - kuntonyrkkeilyä. Ohjaus on pienessä ryhmässä loistoluokkaa ja jo lämmittelyssä tuli mukava hiki, joka kyllä kesti koko reilun tunnin treenin. Jalkatyöskentely haastoi ja, no, ei iskeminen heti ihan luonnolliselta tuntunut, kun nyt ei ole ikinä tullut lyötyä yhtään mitään! Mutta sieltä ne etsitään ne koukut ja suorat ja harjoitellaan tekniikat kohdalleen. Tätätkin voin lämpimästi suositella :)

Niin, että omassa treenikalenterissa on jotain uutta ja paljon tuttua. Sykkeellä voi vielä treenailla salitreenejä jouluun saakka, joten salitreenit tutussa salissa saa tehtyä totutusti. Kiukuttelevat kädet teettävät kädettömiä treenejä, mutta urheiluhieronnalla nekin varmasti tästä saadaan kestämään normiarkea treeneineen. Iloitsen, nautin ja vielä kerran iloitsen tästä uudesta, hyvälle tuoksuvasta uimahallista, joka mahdollistaa taas aivan uusia juttuja meille alueen ihmisille. Mennään sinne - käytetään tarjottuja palveluita ja pannaan hyvä kiertämään! Nähdään siellä ja saleilla!

lisää kommentti: