Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Kehokin kaipaa huoltoa
26.10.2015 10:40

Jomottaa. Kolottaa. Juoksu ei ehkä kulje. Ärsyttääkin. Tiedän, tuttua juttua. Siksi meidän salilta löytyy kehonhuoltotunteja. Kehoa ei voi rääkätä ja treenata loputtomiin unohtaen levon, venyttelyn, palauttelun tai muun huollon. Lihastreenin vastapainoksi tarvitaan liikkuvuutta. Tarvitaan rentoja lihaksia, joilla tuottaa voimakkaita hyppyjä, ponnistuksia tai juoksuaskelia. Jumi ei ole voimaa!

Salielämä opettaa huoltamisen merkityksen. Ei voi treenata juoksua, jos kireä takareisi tai lonkankoukistaja ei päästä juoksuaskelta siihen asentoon, josta askel lähteen tai minne se takaa työntää. Lyhyet venyttelyt jaloille lenkin päätteeksi riittävät paljoon. Mutta myös rullailulla tai pidemmillä venytteilyillä voidaan lisätä lihaksen toimintakykyä niin, että liikeradat ovat juuri juoksua ajatellen juuri optimaaliset. Kyykkäys ei onnistu, jos kireät lihakset saavat koko lantionseudun kääntymään outoon asentoon.

Kokeilimme Liikuttavassa lauantaissa tunnin rullailua, jolla koko keho rullailtiin läpi. Toivon, että salillisella osallistujia oli samat olot sunnuntaina kehossaan kuin itselläni! Liikkuva ja rento keho, jota olisi voinut usuttaa vaikka millaiseen urheilusuoritukseen :) Rullailu on yksi tapa lisätä tai ylläpitää lihasten liikeratoja - sillä saadaan lihaskalvot liukumaan paremmin toisiaan vasten, ihon alla olevat lihakset kun ovat kuin kelmuihin käärittyjä lihaspaloja ja elleivät ne liu´u toisiaa vasten tuloksena on jumi. Rullailu - eikä todellakaan liian kivulias rullaus - rentouttaa lihasta ja rullailun jälkeen lihas myös venyy helpommin. Kokeile!

Myös syvävenyttely sopii monille. Ei tarvitse olla tavattoman liikkuva tai notkea tullakseen vaikkapa joogavenyttelytunnille. Ihan tavallinen riittää. Tunti sopii hyvin liikkuvuuden lisäämiseen tai ylläpitämiseen, mutta myös palauttavaksi harjoitukseksi. Ei tätä tuntia kannata nimesta säikähtää! Tunnilla venytellään erilaisia venyttelytekniikoita käyttäen ja jollekin joogasta tutut aloitusasennot tuovat erityistä iloa ja harmonisuutta. Toinen keskittyy silmät ummessa hengittämään venyvään lihakseen kun toinen nauttii rauhallisesta tunnelmasta ja odottaa lopun rentoutushetkeä. Tunti siis sopii siis moneksi. Sitäkin uskaltaa tulla kokeilemaan!

Meillä marraskuussa Liikuntapassin ostavat saavat kaksi maksutonta kehonhuoltotuntia lahjaksi kokeilemista varten. Uskaltaudu siis mukaan ja nauti!

lisää kommentti:

Aika hyvä valinta herkuksi!
02.10.2015 10:38

Viikonloppuna tehdään jälkiruokaa. Se voi olla pirteä puolukkavaahto, omenapiirakka tai mitä tähän satokauteen sopiikaan. Mutta se voi olla myös juuri itselle helposti mikrossa valmistuva herkku. Tai kahdelle. Tai useammalle. Tarviiko jälkiruuasta tulla kielletyn hedelmän tunnetta? Tai aamumorkkista? No ei, jos herkuttelua ei tapahdu joka päivä. Tai koko päivä ole herkuttelua. Mutta herkkupäivä on ok. Se voi olla lauantain karkkipäivä tai se pihvi ja lasillinen punaviiniä tai suklainen mutakakku. Kokeile!

MUTAKAKKU
jota voi sanoa sallituksi herkuksi :)

4 rkl jauhoja
4 tl sokeria
ripaus suolaa
ripaus leivinjauhetta
3 rkl maitoa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl öljyä
1 muna

1,20 min mikrossa. Tämä kahteen kahvikuppiin tai näin yhteen mukiin, jätskiä päälle ja nauti! Vähän kuin munakas, muttei sinnepäinkään :) Nam. Resepti by Onni.

lisää kommentti: