Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Viikko-ohjelmaa ja lihaskuntoa
24.10.2016 08:00

Tiedät työkavereista ne, jotka käyvät salilla tai treenaavat lihaskuntoa säännöllisesti. Niillä tuntuu olevan enemmän energiaa, vähemmän yläselän ja niskan ongelmia tai muuten tuntuvat jaksavan paremmin! Onko se vain urbaanilegendaa?

Jo terveysliikuntasuositukset aikuisille - siis suositukset, joita noudattamalla ylläpidetään terveyttä - ohjeistavat paitsi 2,5 tunnin viikottaiseen kestävyysliikuntaan maltillisella teholla SEKÄ kertaan lihaskuntotreeniä ja kertaan liikkuvuutta parantavaa harjoittelua. Siis terveyden ylläpitämäiseksi tarvitaan jo tämä määrä! Huuda hep, jos pääset tähän!

Meistä moni ajattelee, että se pari kävelylenkkikertaa viikossa ja se yksi jumppa rittävät. Kyllä - se on ehdottomasti parempi kuin ei mitään, tai vähemmän. Mutta. Terveysliikuntasuosituksetkin tähtäävät siihen, että kestävyyttä harjoitellaan esimerkiksi 30 minuuttiia joka arkipäivä ja se voi olla kaikkea ruohonleikkaamisesta reippaaseen kävelylenkkkiin tai tanssiin. Tai vähän enemmän tehokkaasti, jolloin hengästyy ja hikoaa selväsi - silloin tunti ja 15 minuuttia riittää. Ja tämän lisäksi tarvitaan se lihaskuntoharjoituskerta ja liikkuvuusharjoitus vielä viikkoon! 

Kuntoilija liikkuu mahdollisesti enemmän. Tavoitteena saattaa olla jotain enemmän kuin terveyden ylläpitäminen. Saattaa olla joku kilpailu, joku aikatavoite tai liikkuminen muuten kuuluu osana arkea. Mutta muista, että näistä terveysliikuntasuosituksista lähdetään. Tee vähintään näistä se oma liikuntakalenteri jääkaapin oveen ja ala toteuttamaan sitä!

Jaa se vaikka näin: 

Ma: Zumba-tunti tai kävelylenkki 30 min

Ti: Lihaskunkuntojumppa (vaikka kahvakuula) tai kuntosali 

Ke: Kävelylenkki 30 min ja venyttelyt (tai kävellen kehonhuoltotunnille)

To: Lepo tai muu harrastus

Pe: Kävelylenkki 30 min

La: Lepo

Su: Pitkä kävelylenkki luonnossa 60 min 

Vaikuttaako haastavalta? Ei siinä vaiheessa, kun liikunnasta tulee osa arkea. Ja sitten kun haluat vaikka kehittyä lihaskuntoharjoittelussa, lisää sitä toinen kerta viikkoon vaikka niin, että kävelet salille tai lihaskuntojumppaan ja takaisin - tulee tehtyä lämmittelyt ja jäähdyttelyt samalla kertaa. Ei vaikeaa! 

Ja ne työkaverit, jotka tuntuvat jaksavat paremmin - kyllä se totuus on, että sieltä sohvalta ei nouse koskaan virkeämpää tai energisempää tyyppiä, mutta lenkiltä tai salilta sohvelle istuvasta tulee! Kunto kohoaa, itsevarmuus kasvaa, olo tuntuu energisemmältä ja jaksaminen kasvaa. Hyväkuntoinen selviää työpäivästä, paineista ja stressistä paremmin, se on tutkittu. Ja miksi kukaan ei haluasi jaksaa paremmin tai voida paremmin?

Ja mitä niihin ryhtiasioihin tulee, niin tämä istuva elämä töissä ja vapaalla vie meitä kumaraan asentoon ja lihaskuntoharjoittelulla voidaan vaikuttaa juuri siihen. Voidaan noudattaa ohjelmaa, joka nimenomaan tähtää yläkropan vahvistamiseen niin, että ryhdikäs asento on helpompi ylläpitää. Jaksaa pitää hartiat alhaalla, pään oikealla paikalla ja selän asennon hyvänä. Ellet usko, kokeile! Ja meidän naisten on aivan turha luulla, että lihakset pullahtavat pelkästä painojen tuijottelusta. Kyllä oikeasti lihaksikkaan vartalon eteen joutuu tehdä kovasti töitä ja siihen ei kerta viikossa kuntosalilla riitä - jos puhutaan vaikka Jutasta tai Kike Elomaasta. Mutta kerta viikossa riittää hyvin siihen, että aloittaa!

Joskus sitä innostuu harjoittelemaan enemmän. Silloin terveysliikkujasta kehittyy kuntoilija tai jopa urheilija. Silloin tavoitteet saattavat olla hyvinvoinnin lisäksi myös jossain kauempana. Tähtäimessä voi olla liikuntatapahtuma tai tiettyjen hiihto- tai pyöräilykilometrien kerääminen. Ja vaikka tavoitteet olisivat kestävyysliikkumisen puolella se ei vähennä lihaskuntoharjoittelun merkitystä. Itseasiassa päinvastoin! Kyllä jokainen juoksija on kokenut, miksi juoksuaskel rullaa paremmin talven kuntosalitreenien jäljillä, jos on vähän kyykätty ja tehty jalkaprässiä tai keskivartalo jaksaa pitää yllä pitkään hyvää juoksuasentoa kun lihaskunto siellä on treenattu! Vai onko lajia, johon lihaskuntotreeni ei sopisi?

Minä tein itselleni hyvinvointiohjelman. Oman liikunnallisen työni lisäksi treenaan kuntosalilla 3-4 kertaa viikossa ja käyn myös lenkillä. Aerobinen treeni eli se kestävyys tulee paljolti ryhmäliikuntatuntien ohjaamisesta erityisesti sisäpyöräilystä. Viikkoon kuuluu myös lepoa ja pitkiä yöunia. Olen päättänyt myös syödä säännöllisesti ja huomattavasti enemmän kuin tähän saakka, pitää välillä ruokapäiväkirjaa ja tavoitteena on voida hyvin. Seuraa kanssani tilannetta ja hyppää kelkkaan mukaan! 

lisää kommentti: