Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Tee rauha joulusi kanssa
18.12.2016 18:19

Rakastan mykistävän kaunista talvea. En lakkaa ihailemasta lumista, jäistä maisemaa. En moiti pimeyttä vaan nautin valosta; auringon, lumen, kuun tai vaikka tähtien. Olen talvi-ihminen.

Entä sitten joulu? Joulussa on taikaa. Se jakaa vuoden aikaan ennen joulua ja joulun jälkeen - halusit tai et. On asioita, jotka pitää hoitaa ENNEN joulua ja niitä, jotka ehdottomasti kuuluvat JÄLKEEN joulun. Jälkeen joulua kuuluu aloittaa uusi, terveellinen ja hyvinvoiva elämä, aloittaa dieetti, käynnistää kuntoilu ja hyvä, riidaton elämä... Hohhoijaa. Voi meitä jo täydellisen joulun tavoittelusta stressaantuneita aikuisia! Ensin leivotaan, siivotaan ja hankitaan lahjoja ahdistukseen asti ja sitten kiireisen, aikataulutetun joulun jälkeen ahdistutaan uudelleen kuntoilemaan uusi elämä...

Älä sinä lankea tähän tänä vuonna. Jos päätät käynnistää jotain, käynnistä jo nyt! Syö säännöllisesti, terveellisesti ja riittävän monta ateriaa päivässä ja hyviä valintoja. Ja liiku jo nyt! Jaksat aivan varmasti paremmin passata sukua, jos jo nyt ulkoilet, treenaat salilla tai käyt jumpalla tai hiihtämässä. Me todettiin Jannen kanssa joulusiivoja tehtäessä, että meillä on tietyt joulusiivouskriteerit ja niiden mukaan siivoamiseen saa kulumaan porukallakin aika monta tuntia. Sitä urakkaa ei ennen jaksanut näin hyvin kuin tänä vuonna. Ja olen aivan varma, että kunnolla on siinä asiassa aika iso osa! Hyväkuntoisena päivän tamppaus, imurointi, moppaus, kaappien siivoaminen ei tuntunut niin ihmeelliseltä - toinen lähti illalla lenkille ja toinen salille. Eli hyvin jaksoi. Sinäkin haluat jaksaa, joten pukkaa kengät jalkaan ja aloita nyt. Ulos ja lenkille! Ihaile talvea ja nautiskele näkymistä. Leppuuta korvat samalla tai suunnittele huominen ostoslista. Puntillakin saa arjen unohtumaan ja kropan ottamaan vastaan iloisena sen, mitä sille työksi antaa :) 

Minä en ole vielä ikinä suhtautunut jouluun näin maltillisesti kuin tänä vuonna. Se voi liittyä ikään, mutta se voi liittyä myös kasvamiseen ja asioiden oivaltamiseen. Olen ehkä oivaltanut vuosi vuodelta syvemmin sen, että joulua on ihana tehdä. Siitä tekemisestä juuri pitää löytää se joulun tunnelma. Jouluinen musiikki, tuoksut ja yhdessä tekeminen. Yhteiseen juhlaan valmistautuminen. Se tekee siitä taikaa ja jotain ainutlaatuista.

Meillä aloitettiin adventtiaika tänä vuonna niin, että perheessämme asui kuukauden saksalainen poika. Kieltämättä sitä tarkasteli omia tapojaan vähän eri kantilta ja perusteli tekemisensä, joita ei ehkä ollut edes tullut ennen ajatelleeksi. Mutta piparitaikina tehtiin, sitä syötiin ja siitä leivottiin - yhdessä. Joululaulut liikuttivat ja ilahduttivat. Ne loivat kynttilän liekin ohella sitä jouluista tunnelmaa, jonka hyasinttien tuoksu viimeisteli. Ihana levollien joulu saa tulla nyt. Tämä - meidän standardien mukainen - joulu on valmis, tehty ja siitä tulee jälleen kerran merkityksellinen ja yksi helmi lukuisien edeltäneiden helmien joukkoon.

Tee sinäkin rauha joulusi kanssa. Tee rauha myös itsesi kanssa ja astu jouluun ilolla ja anna lämmön levitä. Anna ja anna ilolla, laita hyvä kiertämään, sillä se ruokkii iloa. Hyvä tekee hyvää. Hyvää, oikein hyvää joulua :)

 

lisää kommentti: