Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Joulurauhaa...
20.12.2018 17:41

 

Toivotan sinulle joulurauhaa... 

Höyhenenkeveä hiljaisuus. Kahvin tuoksu ja laiskasti lepattava kynttilän liekki. Suljin silmät ja yritin analysoida tunnetta. Iloa, pulppuavaa iloa ja onnea - sitä se tunne oli. Siinä aamun hiljaisuudessa koululaisen, opiskelijan ja yhden työläisen perässään jättämässä kodissa. Työpöytä odotti, mutta kerrankin ei ollut kiire. Tai tiukkaan puserrettua aikataulua. Tästä tulee hyvä päivä!

 

 

Tähtipölyä ja lumienkeleitä

 

Kaikilla ei ole joululomia. Toiset tekevät, toiset lepäävät. Olit sitten töissä tai vapaalla jouluaikaan, lupaa itsellesi, että etsit vapaista hetkiä, joita ei ole ennakolta suunniteltu. Lupaa käyttää hetki itsellesi. Vajoa sohvalle ja ota kirja ja rauhoitu lukemaan, pukeudu ja lähde ulos nautiskelemaan taivaan värisävyistä, tähdistä tai vaikka metsän tuoksusta. Tee jotain itsesi eteen. Ja joskus voi olla hyvä ihan vain vetelehtiä aamulla sängyssä ja torkahtaa uudelleen ja uudelleen...

 

Tähtipöly on jouluntaikaa. Joku väittää, ettei sitä olekaan. Minulle on. Se tulee piparkakkujen tuoksusta, varisevista kuusenneulasista ja hyasinteistä. Se tulee hyvän tekemisen ilosta. Se luo sädekehän arkisellekin tekemiselle. Se tekee joulun - ei sitä lapsellisesn kutkuttavaa odotuksen joulutunnelmaa vaan sitä aikuisen joulumieltä.

 

 

 

Lakkaa käsikirjoittamasta joulua ja anna se viedä!

Joskus joulu on ihanaa pulisevaa, nauravaa, riitelevää, isoäänistä hulinaa. Siitäkin voi nauttia. Tietää, ettei se kestä ikuisesti. Ja joulu ei ole näytelmä, jonka pitää sujua käsikirjoituksen mukaan. Ei haittaa, jos manteli puuttuu puurosta tai nukkuu liian myöhään. Joulu on sellainen, millainen siitä tänä vuonna sattuu tulemaan. Anna tulla. Seuraava voi olla taas erilainen. Yritä rentoutua ja päästää vaatimuslistasta. Tämä saa nyt mennä tällä kertaa näin :)

 

Hyvää, rauhallista tai meluisaa, mutta ilonhetkiä tuovaa joulua

lisää kommentti:

Tästä lähtee opiskelu ravintovalmentajaksi!
19.12.2018 17:52

 

 

Opiskelu on innostavaa ja motivoivaa. Tässä ammatissa - siis liikuntakeskusyrittäjänä, personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana - kouluttautumista nyt vain sattuu osumaan niin moneen aihealueeseen, että välillä on aivan välttämätöntä priorisoida. Välillä on hyvä opiskella tai syventää osaamista ihan yrittäjänä, välillä taas mieli halajaa jotain uutta (aika usein) ja välillä taas sitä haluaa tietää yhdestä aiheesta vielä paljon syvemmin. Tuntuuko sinusta ikinä samalta?

 

Kun yksi päättyy...

 

Kun sain edellisen 1,5 vuotta kestäneen tutkinnon viimeiset puhelinarvioinnit hyväksytyiksi ja ennenkuin todistus on saapunut olin ilmoittautunut jo seuraavaan opintoputkeen! Nyt on aika syventää osaamista ravitsemuksen osalta. 

 

Ravintoneuvonta on tänä päivänä aika iso osa myös personal trainerin työtä. Asiakkaat haluavat oman ravitsemuksen kuntoon, olivat sitten painonhallinta-asiakkaita tai kuntoilijoita. Ravitsemuksella kun on niin iso merkitys. Itseasiassa paljon suurempi kuin aina oikein muistammekaan!

Kokonaisuus ratkaisee - ei pelkkä ruokavalio tai kuntosaliohjelma

 

Se ei riitä, että toteutat hienoa kuntosaliohjelmaa. Vaikka vaihtaisit ohjelmaa sopivin väliajoin, käyttäisit oikein ajoitettuna tehokeinoja tai joisit palautusjuoman heti treenin päätteeksi, eivät ne riitä kehittymiseen, jos syöminen on aivan metsässä! Metsässä voi olla monella tavalla. Joku syö vain muutaman kerran päivässä, joku elää erikoisilla ruokavalioilla, jotka eivät oikein perustu mihinkään, joku treenaa hulluna, mutta kituuttaa äärimmäisen tiukalla vähäkalorisella dieettiruokavaliolla ja kaikkia virityksiä tältä väliltä. Tarvitaan sitä ravintoa, jolla niitä lihaksia kasvattaa! Oikeaa ruokaa ja riittävän usein. Ja oikealla koostumuksella. 

 

Painonpudottajan ruokavalio, kuntoilijan ruokavalio, diabeetikon ruokavalio, kasvisruokavalio,... Viidakko on aikamoinen - kaikki dieetit vielä lisäksi. Syöminen on loppupeleissä tosi simppeliä. Se ei ole mitään rakettitiedettä, todellakaan. Ja kaikki lähtee ihan perusasioista. Monesti luullalaan, että tarvitaan kaikenlaista kikkailua, mutta eihän se niin mene! 

Ja loppupeleissä kuitenkin kokonaisuus on se, mikä ratkaisee. Tarvitaan riittävästi treeniä, mutta myös ravinnon lisäksi lepoa, palautumista ja hyvää unta. Tarvitaan sosiaalinen elämä ja jaksaminen työssä ja vapaallakin tasapainoon. Jos työstressit vetelevät punaisella, on ehkä syytä miettiä kannattaako tehdä maksimiharjoitusta tai vetää tiukkaa kovaa treeniviikkoa. Ja aina se ei ole vain se työ tai se urheilu joka kuormittaa. Kotiasiatkin ovat joskus niitä, jotka saavat unet kaikkoamaan ja palautumisen epäonnistumaan. Kokonaisuus ratkaisee.

 

Pelkällä levolla ei kehity eivätkä lihakset kasva proteiinia popsimalla. Kyllä se treenikin tarvitaan. Järkevällä syömisellä tuetaan sitä - ja kaikkia muitakin osa-alueita. Syöminen vaikuttaa uneen, palautumiseen, jaksamiseen, kiireen kokemiseen, väsymiseen, treeniin... Aikamoinen kehä! Ja siksi siitä olenkin innoissani!

 

Ravintovalmentajaksi

 

Trainer4you:n Ravintovalmentajakoulutus kestää 4 kuukautta. Ensimmäisen lähijakson jälkeen on hankittu harjoitusasiakas ja asiakkaan kanssa lähdetään toteuttamaan ravintovalmennuspolkua, joka hahmoteltiin koulutusjakson päätteeksi. Perusasiat piti olla hallussa jo ennen lähijaksoa ja siihen valmistivat myös etätehtävät ennen koulutusta. Nyt ensimmäinen koulutus on takana, opiskelutovereihin tutustuttu ja ensimmäinen kokonaisuus loistavan kouluttajan kanssa saatu purkkiin!

 

Puhkun innosta - vaikken ravitsemusta ennen näin kiinnostavaksi ajatellutkaan. Ja oma lautanenkin tästä lähtee tarkkailuun, mikä on tosi helppoa näin jouluaikaan!

 

Rentoa syömistä ja levollisia jouluhetkiä <3

 

Ps. Koulutuskuulumiset päivittyvät tänne blogiin, jos innostut niitä seuraamaan.

 

Ja aina joku vinkki, joka voi päätyä vaikka sinun lautasellesi! Tänään vinkki voisi olla vaikka tämä: Alkoholin kanssa kannattaa treenaavan olla tarkkana! Jo yksi illan viinilasillinen heikentää seuraavaan yön unenlaatua ja hidastaa palautumista - useammasta lasillisesta puhumattakaan! Näin joulun allakin se kannattaa muistaa :)

 

 

Avainsanat: Ravinto, ravintovalmennus, ravintovalmentaja, ruokavalio, lautasmalli, trainer4you, liikuntakeskus, yrittäjä
lisää kommentti: