Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Juoksuklubia ja juoksukouluja kun lenkkipolut kutsuvat
31.03.2016 15:50

Muista taas, kun lähdet juoksuun, että lähdet maltti mukana! 

Ja ellet muista, ehkä jossain kolmen viikon päässä odottaa kipeät lihakset, vanha penikkavaiva tai joku muu rasitusvamma. Aloita siis pehmeästi. Totuta keho taas juoksuun vähitellen. Ei viisi lenkkiä viikossa, 10 kilometria kerralla ja hurjan hengästyttävällä vauhdilla. Vaan ensin lenkki pari viikkoon, tunnustellen. Totuta keho, totuta mieli ja totuta jalat. Kova asfaltti lenkkareiden alla pitkän tauon jälkeen ei tunnu välttämättä jaloissa kivalta. 

 

Juoksukoulut käynnistyvät

Ja jos tuntuu, että yksin aloittaminen tuntuu tylsältä, tule mukaan porukkaan! FitFactoryssa käynnistyy taas juoksukoulut sekä 5 kilometrin juoksumatkaa tavoitteleville sekä 10 kilometrin lenkkiä tavoittelevalle. Vitoselle lähtijät voivat tulla mukaan ihan ilman juoksutaustaa, sillä niin maltillisesti ja pehmeästi liikkeelle lähdetään. Ja kympin tavoittelija voi olla se, joka juoksentelee tuttua viitosta silloin tällöin, mutta kaipaa vaikkapa juoksutekniikkaan ohjausta tai haluaa muuten vain juosta kohti tavoitetta yhdessä porukan kanssa.

Juoksuseuraa JUOKSUKLUBISTA 

Uutena FitFactoryyn on tulossa myös JUOKSUKLUBI. Se tarkoittaa klubia, jossa pienellä maksulla saa lenkkiseuraa ainakin kerran viikossa ja noin kerran kuukaudessa on mahdollista osallistua esimerkiksi juoksutekniikkaharjoitukseen, mäkitreeniin, juoksutestiin, juoksua tukevaan lihaskuntoharjoitukseen tai mitä ikinä toivotaankin! Parasta tietysti on se, että kerätään porukoita juoksutapahtumiin. Ainakin kaksi on jo tulossa! 

Juoksuklubiin liitytään ilmoittautumalla siihen mukaan sähköpostilla, johon nimi, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Facebookissa olevat voivat liittyä myös yhteiseen ryhmään. Paluuviestinä tulee FitFactory -pipo sekä 15€ lasku. Sitten sovitellaankin jo yhteislenkki aikaa lauantaille tai sunnuntaille, johon kaikki halukkaat ovat tervetulleita. Lenkillä voi hyvin juosta useammassa ryhmässä, jolloin jokaisen juoksukunnolle löytyy sopivaa seuraa! Eli ei muuta kuin tervetuloa mukaan :)

Ja kesän tapahtumiin ollaan lähdössä porukalla! Osa on ilmoittautunut jo Jyväskylään, polkujuoksuun Rukalle sekä Nice Runille Pietarsaareen. Näistä reissuista tulee loistavia, joten ei muuta kuin mukaan vaan :)

Tuija

 

lisää kommentti:

Sisäpyöräily koukuttaa!
21.03.2016 11:55

Spinning tai sisäpyöräily koukuttaa toisen, toista ei. Mutta kokeile. Kokeile, josko saatkin siitä ne samat hyvät fibat, joita ei kaikissa lajeissa aina tule ollenkaan! Lajilla on pelottava maine. Tai joku ei usko, että siitä selviää hengissä. Meidän tunneilta selviää - vielä kukaan ei ole kuollut! Jos yhtään kiinnostaa, lue eteenpäin muutama kappale siitä, mitä sisäpyöräily meillä FitFactoryssa on :)

Spinning tai sisäpyöräily on aerobinen treeni kuten vaikka lenkki. Ja kun poljetaan musiikin rytmissä vastusta portaittain lisäten, keventäen, välillä seisten, välillä istuen syke kiihtyy ja palauttavassa osassa sykkeen on taas tarkoitus laskea. Teho ja myös syke ohjataan nousemaan ja laskemaan, joten se on myös intervalliharjoitus!

Meillä pyörii nyt kahdentasoisia tunteja helppoja ja haastavia. Helpolla tunnilla työosuuksia on haastavaa tuntia vähemmän. Helppo tunti sopii aloittelijalle, maltillisemmasta tunnista pitävälle tai palauttavaksi harjoitukseksi. Tunnin tarkoituksena on polkea paruskestävyysalueella (siis pitää pystyä puhumaan puuskutamata) - vähän vauhtikestävyysrajoja kolkutellen. Haastavalla tunnilla taas sykettä seuraava pääsee vauhtikestävyysalueelle ja ehkäpä käväisee maksimikestävyysalueella, mutta palauteltaessa syke taas laskee selkeästi peruskestävyysalueelle. Työsosuuksia tältä tunnilta löytyy helppoa tuntia enemmän.

Sisäpyöräily on hauskaa. Musiikki vie ja sen tempoon on helppo sovittaa oma polkeminen. Moni onkin sitä mieltä, että musiikki on juuri se juttu sisäpyöräilytunnilla! Intervalliharjoitus on myös hauska tapa kehittää omaa kuntoa ja intervallit tulevat sisäpyöräilytunnilla automaattisesti vastuksen lisäysten kautta. Kukaan ei myöskään erotu tunnilla. Kovempikuntoinen ei juokse tiehensä, vaan kaikki pyöräilevät samalla paikalla omaa vastusta pyörästä säätäen - päällepäin ei siis näy, kuka tekee mitenkin kevyen tai raskaan treenin! Hauskaa sekin, eikö!

Jokainen tunti on myös samalla kaavalla rakennettu - sama siis milloin tulet vaikka aamutunnille, on sen rakenne aina sama ja turvallinen! Toki biisit vaihtuvat ja tuovat tuntiin oman sisältönsä, mutta tunnin rakenne on sama. Ohjaajalla on käytössä ohjelma, jolla tehtäessä tuntien tehokkuus pysyy tiettyjen raamien sisällä. Helppo pysyy helppona ja haastava haastavana. 

Uskaltaudu siis kokeilemaan! Aamutreeni on energinen avaus keskiviikkopäivälle tai tiistain tai torstain tunnit. Unohda kaikki, mitä olet sisäpyöräilystä kokenut tai kuullut ja tule avoimin mielin testaamaan, josko tämä olisikin juuri se laji, missä saat hien pintaan, hengityksen kiihtymään ja loistavan olon treenin jälkeen... Kunto kohoaa ja myös itseluottamus nousee!

Ps. kuva on IISEE -koulutuksesta ja kuten näkyy, sielläkin hikoillaan!

lisää kommentti:

Kuntostartista liikkumisen alkuun ja kahvakuulatreeni
04.03.2016 14:54

Kuntostartti on pehmeä lasku tai aloitus liikkumiseen. Se pyörii jatkossa FitFactoryn ohjelmassa aina :)

Ihana ja puliseva, naurava ryhmä. Hikoilua ja välillä kipeitä lihaksia. Mutta myös onnistumisen iloa ja itsensä ylittämistä. Pidän jokaisesta ryhmästä, joka meillä liikkuu, mutta tässä ryhmässä on jotain aivan erityistä! Sen liikkujat uskaltautuivat mukaan ja ovat nyt valmiita ylittämään mukavuuskynnyksensä kerta ja viikko toisensa jälkeen... Tältä viikkotunnilta palaan kotiin aina aivan erityisen innostuneena. Tämä on sitä, mitä minä niin kovasti toivon voivani tehdä! Houkutella teitä mukaan liikkumaan, löytämään omat lajit ja vielä jatkamaan siitä. Nauraa yhdessä ja iloita onnistumisista. Kannustaa ja kulkea mukana. Kiitos taas eilisestä - siitä jäi hymy vielä tähänkin päivään :)

Ja tässä eilinen kahvakuulatreeni muillekin aloitteleville kahvakuulatreenaajille!

VIIDEN LIIKKEEN KAHVAKUULATREENI

Lämmittele 5-10 min tavalla tai toisella - heilauttelemalla kuulaa, pyörittämällä sitä kehon ympäri ja maastavedoilla. Tai muulla tavalla, jolla saat itsesi lämpimäksi!

Treeni

Tee jokaista liikettä 1 min ja siirry seuraavaan. Kierroksen jälkeen pidä tauko.

  1. Heilautus (heilauta kuula kaksin käsin kasvojen korkeudelle, muista selän asento!)
  2. Kyykky (kuula mukana käsissä riippuen)
  3. Pystypunnerrus (kuula rinnalta ylös kohti kattoa sarviotteella)
  4. Pysäytetty kasi (tiukka keskivartalo ja selkä suorana, eikö!)
  5. Vatsarutistus kuula rinnalla

 Tee kierros tai vaikka viisi :)

 

lisää kommentti: