Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Viisi vinkkiä säilyttää treeni-ilo läpi kesän!
16.04.2018 13:01

Oletko sinä se, joka intoa puhisten starttaa syksyn toisensa jälkeen jumpat, salit ja treenit ja hiipuu siitä hiljalleen kohti joulua? Sitten taas tammikuussa kaikki hyvät lupaukset ja uudelleen. Maaliskuussa tulee flunssa, joka katkaisee putken ja jumpat unohtuvat - vaikkakin muistuttavat siellä takaraivossa. Ja kun asfaltit sulavat kaivat esiin lenkkarit, lähdet liikkeelle ainakin kolme kertaa viikossa ja teet ainakin vitosen lenkkejä, joilla verenmaku suussa päätät taas karistaa vyötärölle kertynyttä kerrosta.

Tiedätkö, että tämä on aika tyypillinen kaveri! Se jaksaa taas sinne kesäkuulle, kunnes into lopahtaa, kun akiles alkaa kiukutella tai penikat ja siihen taas jää hurjasti startattu kesätreeni! Siksi ehdottaisinkin sinulle vähän erilaisempaa tapaa. Kokeile edetä näin ja säilytä kunto läpi vuoden, ilman lopahtamisia, romahtamisia ja taas uusia alkuja! 

1. Lisää liikuntakertoja vähitellen

Tiedätkö, mitä se tarkoittaa? Sitä, että lisäät sitä liikkumista vähitellen! Tälle viikolle yksi kerta ja ensi viikolle ehkä kaksi. Sitten vaikka kolme. Ja pidä siinä. 

2. Aloita maltilla! Siis M A L T I L L A !!

Ei täysiä. Eikä sillä vauhdilla, millä liikuit 1999. Nyt on nyt ja jos taukoa vaikka siitä juoksusta on tullut, aloita RAUHALLISESTI. Pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Ja vaikka kävellen välillä. 

3. Älä ahmi kaikkea kerralla!

Tämä tarkoittaa sitä, että kun kesäkausi vaikka alkaa, et aloita sekä juoksua, pyöräilyä että salia kaikkia kerralla ja sillä hirveällä draivilla, jonka auringonpaiste ja kesäkuntoon kirvistely saa sinussa aikaan. Aloita ehdottomasti jo tänään, mutta jos liikkumista on ollu viime kuukausina vähemmän, lisää yksi juttu kerrallaan vaikka siihen liikuntaviikkoon. Tällä viikolla juoksulenkki, ensi viikolla juoksulenkki ja pyörälenkki ja jatkat niitä ja lisäät sitten yhden salikerran viikkoon. Maltilla jälleen kerran! 

4. Ota ohjelmaan lihaskuntoa ja kestävyyskuntoa

Joku vain juoksee ja toinen käy vain salilla. Mutta kun hyvä olisi pitää ohjelmassa kumpaakin! Joskus voi päättää, että pitää yhtä ominaisuutta vain yllä kun keskittyy enemmän toiseen. Vaikka se yksi salitreeni viikossa ylläpitämässä sitä talvella hankittua lihaskuntoa ja siihen sitten kestävyyskuntoilua juosten tai vaikka rullahiihtäen. Kukaan meistä EI HALUA aloitaaa mitään syksyllä taas ihan alusta, eihän? 

5. TEE SUUNNITELMA!

Tee jääkaapin oveen viikkosuunnitelma vaikka kuukaudeksi. Ruksi tehty treeni ja pysähdy jokaisen viikon lopussa ihailemaan suorituksiasi! Suunnitelma helpottaa arkea ja pitää treenit muistissa ja päiviähän voi aina muutella, jos arkeen tulee sattumia, eikö?

 

Näillä vinkeillä säilytät talven aikana hankkimasi kunnon, eikä mikään osa-alue pääse romahtamaan kesän, loman ja lasten lomajärjestelyiden hurlumheissä - tiedän, sinne pitää sovittaa lepoa, juhlia, juhannussiivoja, ikkunanpesut, kasvimaat, mökkeily, golf, kisaviikonloput, rippijuhlat, veneretki, yö saaressa, vieraat.... Ja omat treenit!

 

Ja kokeile myös jotain uutta! Jos vaikka meillä järjestetään tulevana kesänä ihan uudenlaisia ulkotreenejä, tule mukaan! Kokeile, miltä tuntuu raijata autonrenkaita heittamällä paikasta toiseen tai pyörittää traktorin rengasta, miltä punnerrukset tuntuvat nurmikolla tai 50 metrin kiihdytysjuoksu tai rapputreeni! Tai lainaa sup-lautaa ja ilahdu vesillä olemisen rauhasta tai mene metsään...

lisää kommentti:

Sairastuitko? Milloin liikkeelle!
12.04.2018 13:22

Kiertotaudit ovat jylläänneet jälleen koko talven. Flussat, influenssat, norot, vatsataudit ja muut ovat pistäneet väkeä petiin. Ja sieltä hitaasti ylös. Välillä puolikuntoisena tehty treeni on kaatanut takaisin kumoon. Ja sieltä on pitänyt aloittaa jälleen uudelleen. Tuttu talvikuvio monessa kodissa.

 

Suolistobakteeritulehdus kaatoi minut sänkyyn. Syvälle sänkyyn. Niin, että keho tyhjättiin parissa viikossa totaalisesti. Jo sieltä nouseminen oli työn ja tuskan takana. Saati sen jälkeen, kun koko tulehdus uusi ja veti kehon vieläkin heikommaksi. Loppujen lopuksi haastava tauti piti minut sairaana ja toipilaana yli kaksi kuukautta. Vaikka viimeisin tauti oli taas taltutettu, olo jatkui heikkona ja huimasi. Eikä todellakaan tuntunut siltä, että olisi lähtenyt harrastamaan minkäänlaista liikuntaa. Sykkeennostot saivat aikaan huonon olon ja maha pyöri kuin pesukone.

 

Töihin oli kuitenkin mentävä, joten aloitin erittäin rauhallisesti - edellisestä uusismisesta viisastuneena. Ja muutenkaan tämä suolistobakteeri ei ollut niitä, joiden kanssa kannattaisi ryhtyä leikkimään. Onneksi liikkujat ymmärsivät. Ohjasin sisäpyöräilytunnit ajamatta itse, treenit niin, että itse en liikkunut. Ei nyt mitään lempihommaa ohjaajalle, mutta nyt oli toimittava näin. Viikot kuluivat ja vähitellen olo vahvistui. Parin kuukauden tyhjennykset, liikkumattomuus ja vähäiset syömiset saivat ensimmäiset liikuntasuoritukset tuntumaan maratoneilta! Mutta ohjaaja voi onneksi ottaa myös vähän kevyemmin ja loppujen lopuksi päivä, johon sisältyi kaksi sisäpyöräilytuntia, lenkki ja joogavenyttely sujuivat jo aika mukavasti. Tuli olo, että kyllä tästä selvitään! Ja sitä oloa ei muuten ole ollut pitkään aikaan!

 

Pää oli aika lujilla. Vaikka keho oli väsynyt, eikä oikeasti edet huvittanut liikkua, palo liikkumaan kuitenkin korvensi. Tuntui, että ihan kaikki ovat aurinkoisilla hangilla hiihtämässä ja postaavat someen toinen toistaan upeampia ulkoilukuvia. Ja minä en päässyt. Yrittäjäelämä myös pisteli - pitäisi suunnitella juoksukoulua, kesätreenejä, tarjouksia ja kampanjoida juuri nyt. Ja siihen ei riittänytkään paukkuja. Apeus valtasi mieltä. Mikään ei erityisemmin edes innostanut. Enimmäkseen harmitti.

 

Positiivinen asenne, innostava ja kannustava mieli piti löytyä. Ei tätä työtä voi tehdä ilman niitä! Joku sanoi sitten, että mun silmiini on palannut syvyys, joka tarkoitti varmaankin sitä, että elämä alkoi voittaa! Töihin oli helpompi tarttua ja jaksoi paremmin. Maha voi paremmin tilapäiseksi tarkoitetulla ruokavaliolla, jossa esimerkiksi sokeri ja viljat kauraa lukuunottamatta jätettiin pois. Nyt tarvittiin ihan vähän potkua, motivointia ja sitä, että joku pukkaa vähän eteenäin, jotta usko omaan tekemiseen taas vahvistuu. Ja usko siihen, että kyllä tämä tästä - minä selviydyn tästä. Se ei nimittäin ole itsestään selvää. Kun viikko toisensa jälkeen aloittaa aamun sillä, että peruu päivän asiakkaat ja tunnit, joihin ei löydy tuuraajia, myös usko oman yrityksen selviämisestä on koetuksella. Siitä nyt räpistellään ylöspäin. Toivon kovasti, että liikkujat liikkuvat myös kesällä ja liiketoiminta pyörii myös auringon paistaessa. Että entistä useampi ymmärtää, ettei kuntoa voi laittaa kesätauolle tai hyllyttää. Ylläpitovaihteen voi laittaa päälle vaikka lomaviikoiksi, mutta kokonaan liikkumista ei kannata jättää kesäksi. Muuten talven aikana rakennettu kunto on taas syksyllä työläs lähteä nostamaan ylös, jos kesän aikana jättää kunnon rempalleen. 

 

Ota siis pyörä ja huolla se. Pyöräile töihin ja asioille, tee lihaskuntotreeni tai pari viikossa ja ota osaa ryhmäliikuntaan ihan omaksi iloksi ja nauti hyvien elämäntapojen aikaansaamasta urheilullisesta mielestä ja sporttiseta kehosta! Ihanaa kevättä!

lisää kommentti: