Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Juoksuun lähdön riemua
07.05.2014 11:10

Lenkkarin pohja rullaa kevyesti asfaltin pinnalla. Askel rullaa. Hengitys on syvää. Katse kohdistuu kauas. Sielussa hymyilyttää. Mieli nauraa kilpaa auringon kanssa. Tämä on se flow. Se kohta juoksemisessa, mitä jokainen tavoittelee. Jota joku ei saavuta koskaan. Joku aina. Se voi mennä ohi hetkessä, viivähtää lenkin loppuun asti ja kestää vielä iltaan. Joskus se hyvä olo tavoittaa vasta suihkun jälkeen. Mutta useimmiten se tulee muodossa tai toisessa. Joskushan riittää pelkkä itsensä voittaminen. Siitä ihan riittävästi kiksejä. Se, että sai itsensä lähtemään. Ja että pääsi takaisinkin.

Juokseminen on kätevää. Missä vain voi pukata lenkkikengät jalkaansa ja suunnata juoksevat jalat haluamaansa suuntaan. Voi tutustua vieraaseen kaupunkiin, ihanaan rantatiehen eteläisen meren rannalla, voi juosta mökkitiellä, juosta ylös mäkiä ja rinteitä koko pakaralihasten voimalla. Voi antaa tuulen viuhua hiuksissa tai ajatusten turtua. Saa etsiä omanlaisensa mielentilan juoksulleen. Tai juosta siinä mielentilassa, mikä sattuu olemaan päällä. Saa miettiä haastavan työjutun auki tai turruttaa mielessä muhiva streessi. Saa nauttia myös luonnosta - oli se sitten lumisadetta tai auringon säteitä. Mikä kullekin milläkin hetkellä parhaiten sopii. Eikä todellakaan ole sidottu aikatauluun. Paitsi omiin, lasten, perheen ja harrastusten...

Minä olen juossut aina yksin. Ja tykännyt siitä. Tuulettanut pään ja antanut aivojen raksuttaa. Sitten kokeilin musiikkia. Ja jäin koukkuun. Se musiikki otti ja vei minut lenkille ja takaisin kotiin. Ihan siivin. Ja nyt löysin ryhmän! Juoksukouluryhmässä viiden kilometrin lenkki hujahti hetkessä. Ei kerinnyt miettiä kertaakaan voimien säästämistä tai askeleen painoa. Se meni siinä jutellessa. Yhdessä pinkkien, mustien ja muiden väristen juoksuvaatteiden seassa. Ja oli meidän huomattu liikenteessäkin. Kiva! Juostaan porukassa vielä monta kertaa. Mukaan saa tulla taas elokuussa kun seuraavat koulut käynnistyvät. Mutta ennen sitäkin - kokeile juoksemista! Kokeile yksin, musiikit korvissa tai kaverin kanssa. Ylläty. Ilahdu.

(Kuva on Sari Yli-Juutin)

lisää kommentti: