Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Banaanilätystä energiaa
29.05.2016 15:03

Jokaisella on plakkarissa joku äkkinälkään sopiva välipalaresepti! Tämä on meidän. Banaanilätty, jolla jaksaa vaikka iltatreenin tai siitä on vaikka palautavaksi iltapalaksi. Kokeile!

Banaanilätty

2 munaa

1 banaani

(haluttaessa kukkuraruokalusikallinen jauhoja, gluteenittomia, jos tarvii) ja joku tykkää lisätä myös ripsauksen vaniljasokeria

 

Muusaa banaani. Vatkaa haarukalla munat ja lisää vähän jauhoja - helpottaa kääntämistä eli lätyn kasassapysymistä! Paista. Tarjoile maustamattoman jogurtin ja marjojen tai vaikka jäätelön kanssa. Nam ja vatsa täyttyy!

 

lisää kommentti:

Elä hetkessä
29.05.2016 13:27

Aikaansaavaa ihmistä ihaillaan. Ihmistä, joka kykenee suorittamaan monia asioita päällekkäin pidetään ahkerana. Me myös vaaditaan itseltämme paljon. Pitää osata kokata ja leipoa, juosta maratoneja, siirtää talvivaatteet talvisäilytykseen pestyinä heti huhtikussa, näyttää huolitellulta, treenata erottuvat lihakset, syödä luomua, kasvattaa hyötyvihanneksia kasvihuoneessa, kasvataa lapset täydellisesti ja täydellisiksi, huolehtia parisuhteesta ja tietysti tehdä työtä ahkerana, joustavana, kehittäen uutta ja tavoitteellisesti, opiskella toinen ammatti, osallistua vapaaehtoistyöhön. Omasta elämästä piirretään karttoja, joissa pohditaan omia ominaisuuksia. Naisten pitää osata organisoida ja kiiruhtaa lenkille ennen aamukuutta, koska muuten ei ole aikaa. Aamulehti selaillaan samalla paahtoleipää pureskellen ja teinien aamuangstia kuunnellen. Meistä on tullut suorittajia. Asioita ei tehdä enää siksi, että se on tarpeellista tai että siitä pitää! Miksi?

Ennen kasvimaa oli laitettava, jos mieli saada syksyllä satoa. Nyt niin ei ole pakko tehdä. Jos siitä nauttii, silloin se pitää pykätä pystyyn. Käden jälki tai kasvun ihmeen seuraaminen ja plussana se ihana omakasvattama sato. Joskus on hyvä pysähtyä pohtimaan, mistä syystä jotain tekee. Pysähtyä ja ajatella. Olenko huono ihminen, jos kellaria ei siivota joka juhannukseksi tai matot pestään, jos ne ovat likaisia? Tai miksi levitän ripsivärin sunnuntaina, vaikka tiedän olevani kotona koko päivän? En tarkoita, että pitäisi tehdä vain asioita, joista tykätään! Suihkukaappi on pestävä aikaajoin ja meillä lauantai on viikkosiivouspäivä. Mutta joskus voi pohtia, pitäisikö edes hiljentää. Helpottaisiko se?

Meille on tyypillistä istua ja selata samalla facebookia, jutella tai kuunnella, silmäillä telkkaria. Mitä siitä jää? Muistatko, mitä juttelitte? Muistatko oliko Nokia kurssi laskenut vai noussut? Tehdään monta asiaa samanaikasesti keskittymättä kuitenkaan oikeasti mihinkään. Tuleeko joku asia hyvin hoidetuksi? Voitko itse hyvin? 

Minä päätin jokin aikaa sitten keskittyä yhteen asiaan kerralla. ihan totta. Some saa jäädä, kun juttelen tai olen ystävien luona. Ja kun sometan, niin sometan. Jos lapsellani on asiaa, sometus keskeytyy tai lapsi odottaa hetken. Muistan paljon paremmin tallin hevosten nimet ja niiden luonteet, kun keskityn niistä juttelemiseen lapseni kanssa. Tai jos katson telkkaria, laitan sähköpostin pois. Yksi asia kerralla - yhdellä poikkeuksella: päivätöissä selailen päivän lehden lounasta syödessäni. Ne kaksi kuuluvat yhteen. 

Some on joskus ärsyttävä. Toinen silmäilee puhelinta autolla-ajon aikana ja toisen kuuleminen pitää varmistaa ääntä korottamalla. On tehokkaampaa katsoa silmiin, kun keskustelee. Kokeile, siitä tulee sitäpaitsi hyvä olo! Mieli ei jakaudu, vaan voit rauhassa keskittyä elokuvaan tai toisen kuuntelemiseen. Kaikesta saa ikäänkuin enemmän ja syvemmin :) Ja tämä liittyy myös hetkessä elämiseen. Someenkin voi päättää keskittyä täydellisesti vaikka 15 minuuttia nyt ja taas pitää seuraava hetki, mutta ei välttämättä olla saavutettavissa ja saatavilla kaiken aikaa. Tiedän - sekin on ärsyttävää ja olen sellainen. Laitat viestin ja odotat ja odotat, että kommentoisin. Mutta en vastaa useinkaan heti. Olen sopinut itseni kanssa niin!

Se hetkessä eläminen. Parin kuukauden sisällä lähellä tapahtui isoja juttuja. Ihmisiä sai vakavia kohtauksia, ihmisiä mehentyi. Se pysäytti. Nämä ihmiset olivat ihan tavallisia, samaa ikäluokkaa. Voiko meille käydä noin? Mitä, jos minulle sattuu jotain? Ajatukset koskettivat ja ajatteluttivat. Entistä voimakkaammin koin sen, että elämä on juuri nyt juuri tässä. Ota siitä kiinni ja elä se! Sitä ei saa takaisin. Ei voi miettiä, että sitten kun täytän 50 tai kun jään eläkkeelle. Entä jos niin ei käy? Ei ole sitku tai hetku elämää. Se on vain nyt, tämä hetki. 

Hetkessä elämisen ajatus ei ole ahdistava. Voi iloita juuri nyt. Tai surra, jos on sen aika. Ei tarvitse murehtia ihan niin hirveästi kaikkea tekemätöntä. Jos en ehdi siivota vaatehuonetta nyt, siivoan sitten eläkkeellä ja jos en elä silloin, sen siivoaa joku muu... Kaikkea ei voi jättää tekemättä, mutta tekeminen voi tuntua erilaiselta. Vaikka nurmikon leikkaus. Ei mun juttu, mutta musiikki belttoreissa teki siitä IHAN kivaa ja nyt piha näyttää hyvältä tästä ikkunasta katsoessa. Tai ikkunat pesen, mutta en tänään. Kyllä sekin hetki tulee - ennemmin tai myöhemmin. Olen ehkä vähän itsekäs, mutta ehkä se on tämä ikä. Ei tarvitse olla niin hiton täydellinen, tavallinen, hyvä, keskiverto riittää! Tai se, mikä meille vaikka meidän perheenä sopii :) 

Janne on siellä NUTSilla juoksemassa polkuja tai pelaamassa golfia tai minä kirjoitan tätä vapaapäivänä tai puuhataan sitä laajennusta. Se on juuri sitä. Ne on tehtävä nyt. Ja miksi ei? Jos haluaa golfata, miksi ei - kyllä, kotona olisi monta juttua, mutta mitä sitten? Karkaavatko ne? Viikkosiivous on siirretty perjantaiksi, että nyt ehtii. Ja ikunat voi pestä sadepäivänä. Jos on juhlat, sitten aikataulutetaan. Nyt olen sanonut sen, mitä ajattelinkin. Elinen bloggaustekstini oli paljon parempi, mutta Windows 10 päätti päivittyä, ennenkuin olin ehtinyt tallentaa tekstiä, joten tässä se, mitä tänään sain puettua sanoiksi :) Kokeile tarttua tähän hetkeen, ota aistit avuksi, kuuntele lasten narinaa tai kiistelyä, haistele omenapuiden kukkia ja tunne omat olosi - näitä et muista parin vuoden kuluttua, kun lapset on muuttaneet pois kotoa, omenpuut on vaihtuneet perennapenkkiin tai aikaa on kulunut..

lisää kommentti:

Mitä uusiin tiloihin on tulossa 1.7.2016?
25.05.2016 12:53

Työmaalla on tullut pyörähdettyä kerran jos toisenkin. Tilat koko upeassa kauppakeskuksessa alkavat hahmottua. Omat uudet tilat näyttävät hurjan avarilta ja kuntosalista tulee hyvin valoista ja korkea.

Monta asiaa on meneillään juuri nyt. Kuntosalilaitteet on nyt tilattu, ne toimitetaan Italiasta ja asennetaan jossain juhannuksen korvalla. Osa laitteista on odottanut varastossa talvesta lähtien, kumiset käsipainot ovat olleet käytössä jo. Osa vapaiden painojen tilan kumilaatoista on jo toimitettu. Kulunvalvonta ja kulkukorttitoimittajat on valittu ja tuotteet tilattu. Monta asiaa on vielä vireillä. Ihanaa, kutkuttavaa aikaa. Ja jos herää yöllä, voi olla varma, että mieleen tulee heti joku vaiheessa oleva asia...

Värikkäät seinät, sporttiset kuvat luovat toivottavasti sitä mielikuvaa, jota minä haluan meidän salilla jakaa. Edelleen tullaan liikkumaan tosissaan, mutta ei vakavina! Liikkuminen on ilo - meillä on toimivat kehot, jotka on luotu liikkumaan. Liikutaan siis. Yhdessä, yksin, kevyemmin tai tehokkaammin, mutta liikuttaan hyvässä hengessä, jolla vahvistetaan energiaa! Jos liikkuminen kiinnostaa, mutta se ei onnistu yksin, löytyy meiltä jatkossakin runsaasti ryhmiä, missä aloittaminen käy helposti. Tulee kuntosaliryhmiä, tulee ohjausta. Meillä on kaksi personal traineria, joilla kummallakin on paljon kokemusta kuntosalitreenaamisesta ja kuntosaliohjaukseksesta, joten apua ja alkuunpääsyä uskaltaa kysyä!

Mitä meidän tiloihin  sitte tulee?

Sisääntulo tulee kuntosaliin. Siitä tulee lasiseinän vuoksi avara ja valoisa, korkea tila, jossa on tehokas ilmanvaihto ja ilmastointi. Aulassa toimitaan kulkukorteilla, joita voi ostaa verkkokaupasta tai paikanpäältä tiettyinä asiakaspalvelun aukioloaikoina. Hinnat ja vaihtoehdot julkistetaan kesäkuussa. Kuntosaliin tulee kattava valikoima laitteita sekä paljon tilaa treenata vapailla painoilla. Peruslaitteiden lisäksi salilta löytyy kaksi penkkipunnerruspenkkiä, kyykkyhäkki, taljat ja se paljon kysytty Smith - eli kiskopunnerruslaite. Erilaisia penkkejä pitäisi riittää, useita ja eri painoisia käsipainosarjoja ja 1000 kg levypainoja. Ja jos jotain kaivataan lisää, palautetta saa antaa! Vapaiden painojen alue on hyvä. Sen pohja on paksua kumimattoa, jolloin treeni sujuu mukavasti. On tilaa ja välineitä plus pitkästi peiliseinää kulmasoutuihin, maastavetoon ja vaikka mihin!

Kuntosalin takana on pukeutumistilat, wc:t ja suihkut miehille ja naisille. Ne sijoittuvat väestönsuojaan, joten sen olemassaolevat seinät määrittivät tilan ulkorajat. 

Ryhmäliikuntasalin katto on korkealla ja neliötä joitakin kymmeniä enemmän kuin nykyisessa salissa. Salin väritys on taatusti energinen ja siellä on erittäin tehokas ilmanvaihto ja ilmastointi. Korkea tila saa salin tuntumaan avaralta ja ilmavalta. Saliin sijoittuvat FitFactoryn kaikki ryhmäliikuntatunnit - myös sisäpyöräily. Pyörät sijoitetaan salin takaosaan, jossa pyörätunnit rullaavat. Tarvikkeille tulee oma varasto, jolloin sali pysyy mahdollisimman avoimena ja siistinä. Sali on ryhmäliikuntatuntien ulkopuolella kuntosalikävijöiden käytettävissä, joten siellä voi käydä pyöräilemässä oman pyörätreenin tai venyttelemässä treenin päätteeksi.

Aulasta on kulku neuvottelutilaan, johon tulee tila myös hierojalle. Aulaan sijoittuu myös asiakaspalvelupiste, jossa voi ladata kulkukortilleen käyntejä, ostaa erilaisia kortteja tai kertakäyntejä. Verkkokauppa avataan FitFactoryn nettisivuille ja sen kautta voi ostaa itselleen kulkukortin. Mikäli haluaa maksaa käynnit vaikkapa liikuntaseteleillä, voi ostokset suorittaa asiakaspalvelun aukioloaikoina. 

Kuntosali on avoinna klo 5-24 jokaisena päivänä, joten se on suuren osan päivästä nk. kylmä sali. Salille pääsy tapahtuu kulkukortilla. Tilat on tehokkaasti valvottu ja avoimissa tiloissa on nykyaikainen valvontajärjestelmä. Yöaikaan salilla loistaa violetti valo. Otamme käyttöön uuden systeemin, joka desifioi tilat ja tavarat.

Tällaista meille on tulossa. Haluan, että jokainen kokee, että sali on tehty käyttöä ja asiakkaita varten ja että me henkilökunta olemme siellä teitä jokaista varten. Tämä on palveluala ja haluan, että jokainen voi kokea olevansa tervetullut treenaamaan! Ja treenaamaan edelleen hyvällä fiiliksellä, tehokkaasti ja tavoitteellisesti, jos niin haluaa. Haluamme panostaa siihen, että aukioloaikamme palvelevat, että meiltä saa ohjausta ja että jokainen treeni, ryhmäliikuntatunti tai muu asiakaskäynti on hyvä ja energiaa antava kokemus!

Tervetuloa siis tutustumaan 1.7.2016 alkaen :)

Tuija

lisää kommentti:

Lenkkarit esiin ja lenkille!
24.05.2016 15:58

Eilisen juoksukoululaisten vitosen jälkeen pururadalta poistui paitsi seitsemän punaista ja hikistä naista myös ohjaaja, joka jälleen kerran koki ja jakoi sen suuren yhteisen onnistumisen ilon. Ehkä muutamat empi, että josko sitä jaksaa, kun oli niin kuumakin, eikä ollut sitä juotavaa mukana. Mutta, jokainen jaksoi. Toiset ottivat vielä loppuspurtinkin. Se maaliviiva oli taas monelle vedenjakaja, eikä sillä ole väliä juokseeko sitä viiden kilometrin matkaa enää ikinä yhtäjaksoisesti, sillä nyt sen tietää. Tietää jaksavansa!

 

Ja tämä on sitä parasta tässä työssä. Mennä ja jatkaa matkaa punainen ja hiestä kiiltelevä naama hymyillen autuaasti nauttien ilosta ja onnistumisista. Mehän nähdään toisiamme jatkossakin. Osa tulee juoksuklubin yhteislenkeille ja osaa näkee muuten vain juoksemassa. Osa ihastui pururataan ja osa löysi uusia lenkkipolkuja muuten vain ja osa sai juoksukaverin. Eikö tässä nyt olekin syytä iloita!

Ja unohdin puhua samalla Nice Run tapahtumaan lähdöstäkin siitä helteen ja paahteen välissä! Nyt aletaan koota joukkoja, että 7.6. juostaan taas porukassa Pietarsaaressa! Laitan siitä pien lisää tänne nettisivuille :)

Ja hei, jos nyt vielä jäit kelkasta, etkä ehtinyt tämän kevään juoksukouluun, ei hätää! Tule mukaan syksyllä - sillä taas lehtien muuttuessa kellertäviksi mekin kootaan ryhmiä ja harjoitellaan yhdessä juoksemista pienissä paloissa ja riittävän hitaasti. Ehtii sitä sitten kiirehtiä, kun on kertynyt kilometrejä kenkien alle!

Ja jos se juoksukärpänen on juuri nyt iskenyt, tässä muutama vinkki, joilla pääsee mukavasti liikkeelle:

  • Aloita maltilla! 1-2 kertaa viikossa riittää alkuun

  • Kävelyn ja juoksun yhdistelmä toimii käynnistämisessä hyvin! Kun vauhti nousee, hengästyttää, puuskuttaa, syke nousee on hyvä kävellä välillä ja kun taas tuntuu siltä, että juoksuttaa, anna mennä!

  • Vaikka juoksutekniikka on haastavampi ylläpitää hitaasti juostaessa, aloita silti rauhallisella vauhdilla. PPPP on hyvä sääntö = pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Silloin juoksu tuntuu mukavalta, lenkin jälkeen tuntuu mukavalta ja mikä tärkeintä: kehittyy! Moni muistaa edellisen kerran, jolloin tuli flunssa ja erilaiset vaivat - pidä ne nyt loitolla, niin juoksuinnostus säilyy.

  • Lyhyt lenkkikin riittää! Jokaisen ei tarvitse juosta vitosta tai kymppiä. Myös 2 kilometrilla voi aloittaa. Siitä on helppo ja ehkä eniten mukava lisätä matkaa, kun jaksaa.

  • Nauti luonnosta, tuoksuista, kesästä, äänistä, musiikista tai jalkojen meditatiivisesta läpsytyksestä. Mutta nauti!

 

lisää kommentti: