Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Luontoelämyksiä
30.07.2020 19:33

Suomimatkailu, luontomatkailu, retkeily, vaeltaminen, pyöräily, maastopyöräily, marjastus

 

Nuo edellämainitut ovat olleet tämän kesän lomasanoja. Some on vilissyt upeita kuvia Suomen luonnosta, pohjoisesta, lähimatkailukohteista, luonnosta, mökeiltä, karavaanareista ja nyt syksymmällä marjasangoista. Ja tämä tuntuu hyvältä. Ihan loistavaa löytää läheltä luontopolkuja, patikkareittejä, joissa keitellä nokipannukahveja tai yöpyä luonnossa. Meillä on täällä ihan omaleimainen, kaunis ja puhdas luonto ja jos tarvittiin korona, että me löydämme sen, niin sitten siitä on seurannut jotain hyvää!

Lähimatkailu tavaksi

 

Toiset meistä ovat tottuneita kotimaan matkustajia. Osalle lähimatkailukohteet ovat tuttuja, jokavuotisia vierailukohteita. Onneksi niihin on löytänyt nyt moni muukin ja ehkä ne löytyvät tulevien vuosien lomalistoilta vaikka maailma palaisikin joskus ennalleen.

 

Myös salilla on vieraillut kotimaan matkaajia. Joku on valinnut leiriytymispaikkakunnan tietyllä haarukalla sieltä, missä salille pääsee myös kesäaikaan ilman sitovia jäsenyyksiä. Meillähän tämä onnistuu.

 

Miten Suomi-matkailu toimii?

 

Itse en ole lomalla kesämökkiä kauemmaksi päässyt, joten en ole vielä saanut kokemuksia siitä, miten helppoa kotimaassa lomasuunnitelmien tekeminen on. Ulkomaiden viehätys usein piilee helppoudessa. Kohteessa on näkemistä ja kokemista, ravintoloita, reittejä. Miten kotimaassa? Onko yöpymispaikat helppo löytää? Löytääkö mielenkiintoisiin kohteisiin helposti? Entä opasteet? Koska nehän ovat juuri sitä, mitä useimmat kaipaavat. Jos haluat nähdä Kolin, Turun, Vaasan tai minkä tahansa, jostain haluaa saada tietoa, mitä siellä voi tehdä, missä saa hyvää ruokaa, missä yöpyy edullisesti tai miten lossit kulkevat. Onko netti ratkaissut nämä kysymykset?

 

Luonto palauttaa

 

Kuitenkin se, että on lähdetty luontoon on iso juttu. Iso juttu aikuisille ja myös lapsille. Opastetut reitit tarjoavat turvallisen tavan tutustua lähiympäristöön, uskaltautua metsäelämyksiin. On lumoavia paikkoja, jännittäviä kiviä, luolia ja ihan tavallista metsää. Luonnossa mieli lepää ja lyhyestäkin retkestä voi tulla levähdyshetki, joka hoitaa mieltä, palauttaa. Oletko huomannut, miten luonnossa aika muuttuu hitaammaksi ja aistit löytävät ja havainnoivat ympäristöä. On ehkä pelottavaa sanoa, että sehän on metsämeditaatiota, sillä joku säikähtää, että ei kyllä mitään meditaatiota minulle. Mutta sitä se silti on. Luonto pysäyttää aistimaan juuri sitä hetkeä. Tuoksut, värit, tuntuman jalan alla ja nämä aistimukset voivat olla meditaatiota sitä yhtään erittelemättä tai miettimättä. Tärkeintä tietysti on se, että se hoitaa. Pää saa levätä. Voi kerätä voimia ja jaksamista. Säilöä tunnelmia tuonnemmaksi. Eikö!

 

Vielä ehtii - koko syksy koettavana

 

Luonto on monille itsestään selvää. Nyt on ollut ilo nähdä, että sinne ovat löytäneet myös monet, joille se on etääntynyt. Ja vielä ehtii. Ihana syksy kypsyttää vielä marjoa, tulee sieniaika ja ruskakin. Kaikista ehtii vielä mukaan nauttimaan. Ellet ole vielä kartuttanut luontoelämyksiä, otappa nyt suunnitteluun. Aina voi aloittaa läheltä tai suunnata etäämmälle. Tässä lähellä on useita kansallispuistoja, joissa on merkittyjä reittejä. Toki niitä löytyy myös ihan omiltakin kulmilta. Hyvät kengät, evästä ja retkimieltä ja siitä syntyy elämyksiä - kaikkine hyttysineen ja ötököineen, sillä nekin kuuluvat siihen luontoon :) Tai ota maastopyörä ja lähde tutustumaan lähialueen polkuihin tai vaikka seuraat metsäautotietä ja poikkeat siitä, mihin mieli tekee. Kartan saa kätevästi puhelimeen ja kännykkä kertoo, missä mennään ellei itse luota omiin suunnistustaitoihin. Rastejakin voi etsiä ja löytää suunnistuksesta vaikka koko perheen yhteisen harrastuksen. Tai frisbeegolfista tai geokätköilystä. Kyllä sinne metsään uskaltaa! Lähdet vaan.

 

lisää kommentti: