Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Koko perhe liikkuu - ihan alusta asti!
04.09.2013 21:13

Jagger ja Travolta! Neljä ja vielä toinen puoli... Tupla-askeliviereen, poimi tähdet ja toinen puoli! Kurota pitkälle! Tää on BAILAMAMA, BAILAMAMA Feelings-tunti. Ihana ryhmä, yhteisenä sävelenä joko raskaus tai takana synnytys. Pieni ryhmä, iso asenne. Halu liikkua, tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin, tarve iloita tästä elämänvaiheesta. Hyvä olo, joka liikkumisesta seuraa. Tai se ihana huomio siitä, että lantion pyörittämisellä oli tarkoitus, joka tuntui jälkeenpäin hyvältä. Mahavauva saattoi intaantua tai rauhoittua - toinen nukkui paremmin tai toisen selkäkivut helpotti. Ihan sama. Kaikki on siellä samalla asialla. Hakemassa hyvinvointia omaan ja mahdollisen maha-asukin elämään. 

Minä uskon, että liikkuminen lähtee pienestä. Hyvästä kokemuksesta, jota haluaa toistaa. Ja raskaus on loistava kohta aloittaa tai jatkaa liikkumisharrastusta. Kaksinverroin. Ja, mikä mieletön esimerkki koko perheelle. Tai miten helppo on lähteä siitä liikkeelle, niin, että koko perhe liikkuu. Raskausajasta vauvauintiin tai -jumppaan, liikuntaleikkikouluun, kerhoon ja siitä mihin vaan. Roikkumaan urheilukentän portille ja sieltä helposti sisään ja hyppimään. Tämä ketju on just se, mitä minä toivon. Minkä eteen haluan tehdä vaikka ja mitä.

Pääsin tänään tutustumaan pian avattavaan uimahalliin. Ette voi uskoa, miten loistavia mahdollisuuksia sekin taas avaa. Upea, monikäyttöinen ja toimiva! Se palvelee ihan kaikkia ikäryhmiä, sitä koko perhettä. Lapset ja mummat yhdessä tai koko perhe. Siitäkin on helppo aloittaa - kokeillaan! Sanoisin, että siellä tavataan!

lisää kommentti:

Syksy käynnistää aina uuden elämän
01.09.2013 16:00

Jokainen syksy aloittaa jokaisessa perheessä uuden elämän. Koulun, päiväkodin, työn, opiskelun, harrastukset - ihan kaikki suunnitellaan kalenterin kanssa sopimaan koko perheen aikatauluihin. Joku pitää viedä ja hakea, toinen ehtii juuri sinne ja miten se pääsee taikaisin, kun tämän pitäisi olla samaan aikaan... Tiedän hyvin! Siitä syntyy jonkinlainen iltalukujärjestys, joka on joko yhden kännykässä tai toisen jääkaapin ovessa, mutta sen mukaan se aika rullaa syyslomaan asti jakuen siitä joulutaukoon.

Meidän perheessä kalenterin kasaaminen käynnistyy jo hyvissäjoin keväällä, kun alan lyödä lukkoon omia tuntejani ja suunnittelemaan mitä, missä ja milloin. Jos vaikka tänä syksynä käynnistyy uusi tunti FIT, ei se ole hetken päähänpisto, vaan sitä on suunniteltu jo talvella. Tällainen tunti - tätä haluan ohjata, tästä täytyy tykätä jonkun muunkin, koska se vei minutkin! Sitten joku innostuu myös ja se otetaan ohjelmistoon, joka lyödään lukkoon alustavasti jo ennen toukokuun loppua. Siihen palataan loppukesällä, kun salivuorot saadaan. Ja ennenkuin siitä kukaan oikeen edes tietää mitään, olen harjoitellut, treenannut, etsinyt sopiviaa musiikkia, koonnut listoja, listannut likkeitä, miettinyt toteutustapoja ja testannut ja testannut treenejä! Sitten ilmestyy syksyn lukujärjestys, josta tämä uusi treenikin löytyy. Toivottavasti siitä innostuu joku muukin - minä toivon, vähän pelottaakin, jos salissa ei sitten olekaan juuri muita... Sitkeästi, uskon, että se vetää ja sitä tulle hyvä. Ei. Uskon, että siitä tulee älyttömän hyvä juttu! Ensi viikolla se sitten nähdään :)

Mutta sitä se meilläkin on. Meidän perheen siunaus on asua koulun vieressä, jolloin kyyditsemisiä tulee lasten osalta harvoin. Meillä oli ennen tarkemmat aikataulut, milloin meistä aikuisista kumpikin pystyi harrastamaan, mutta lasten kasvettua aikataulutus on muuttunut helpommaksi. Ne selviävät kyllä. Kaikilla on omat harrastukset ja yhteistyötahoja tarvitaan, jotta kaikki saadaan aina järjestymään. Onnekkaita ollaan oltu siinäkin suhteessa - auttavia käsiä on ollut, kun on tarvittu. Mutta silti on tarvittu sataprosenttista organisointikykyä ja rautaisia hermoja. Kateissa välillä kyllä molemmat, mutta systeemi on toiminut. Meillä ja teilläkin. 

Uusi elämä käynnistyy vähitellen. Ensi viikolla ilmoittautumisia, ensimmäisiä tunteja ja uutta ja uutta mukaan niin, että syyskuun lopussa koko paletti pyörii. Pyörii sievästi ja suunnitellusti. Niinkuin aina. Ja muuttujat tulevat mukaan ja ne hoidetaan yksi toisensa jälkeen. Sitten taas eteenpäin. Ja tässä kohdassa sen huomaa. Kaikki pyörii ja toimii ja se, minkä ympärillä kaikki pyörii on LIIKKUMINEN. Yllätys, yllätys! Jumpat, kuntosalit, keilaaminen, juoksulenkit, aikidot, tennis, sirkus... liikkumista, ei yhtään tuntia pianonsoittoa tai kuvataidetunteja! On niitäkin ollut ja toivottavasti saadaan vieläkin - kokkikerhoa odotellessa :)

 

lisää kommentti: