Tuijan blogi

Ajatuksia liikkumisesta ja liikkumattomuudesta

Tervetuloa energinen syksy, tervemenoa kesä
05.09.2018 07:27

Tämä oli ihana kesä. Huikea, poikkeuksellinen ja uskomaton kymmenine hellepäivineen! En valita yhtään. Tätä kesää voidaan muistella vielä vuosikymmeniä laskien hellepäivien lukumäärää ja sillä, miten me monen surkean kesän jälkeen saimme nauttia TÄLLAISESTA kesästä!

Kesällä tai lomalla saa vähän lepsuilla. Tai ainakin tehdä asioita eri tavalla. Joku liikkuu eri tavalla kesällä, pyöräilee, vaeltaa, retkeilee ja ui. Joku jättää salikortin tauolle. Joku toivoo talven aikana rakennetun kunnon säilyvän arkiliikunnalla. Mutta joka tapauksessa arjen säntillisempi järjestys on kesällä lupa löysätä. Syödä jäätelöä, nauttia oluesta tai valvoa myöhään. Ja sehän on ok löysäillä, kunhan muistaa, ettei löysäile ihan toukokuusta elokuun loppuun. Siksi tuo ARKI on aika hyvä sana. Ja sana, jonka palauttaa taas järjestyksen jollakin tasolla siihen elämään.

Arjesta kiinni

 

Vuodessa on noin 365 päivää. Eli sitä arkea aikamoinen määrä. Juhlaa, lomaa ja viikonloppuakin monta kymmentä päivää. Ei se juhla tai loma kuitenkaan koko vuoden saldoa muuta. Kyllä se arki on se, jonka tulokset näkyvät. Olivat ne sitten urheilusuorituksia, aikoja kymmenellä kilometrillä tai painoja penkkipunnerrustangossa. Arki on helppoa. Se on valmiiksi ohjelmoitua. Sitä ei tarvitse miettiä jokainen aamu uusiksi. Se ei ole mielihalujen toteuttamista, vaikka niitäkin siihen mahtuu. Ennen kaikkea se on kuitenkin elämän toteuttamista siinä omassa kuplassa. Työ, perhe, koti, harrastukset ja rumbat, jotka rullaavat viikosta toiseen. Järjestys, josta joskus tykkää ja joskus ei. Siihen kuitenkin upotetaan tavoitteet, toiveet ja pakon sanelemat asiat. Ja se lakkaa pyörimästä vain poikkeusoloissa.

 

Tervetuloa siis arki ja järjestys, kiitos kesä ja leväperäisempi ote ihan kaikkeen! Nyt pitäisi löytyä energiaa ja ladatut akut suoriutua pimeästä ja kylmästä vuodenajasta. Löytyykö? Minun on pakko myöntää, että minä sain ladattua akut ja vielä vara-akutkin täyteen. Väitän, että D-vitamiinillakin on siihen osuutta, mutta minä sain upean viikon mittaisen loman ja monta pidennettyä viikonloppua, upeita kesäpäiviä ja iltoja mökillä, helteistä lämpöä ja valoa, joilla nyt kyllä jaksaa. Toivon todellakin, että sinäkin sait!

 

Syksyllä aikaa myös itselle

 

Jotenkin juuri nyt on ihana kääriä tuo kesä rullalle ja jäädä odottamaan uutta. Nyt voi aloittaa syksyn puhtaalta lehdeltä. Joillakin siinä luki Elokuu 2018, toisilla ruksittu koulujen alkamispäivä, jollakin joku muu. Mutta nyt siirrytään siihen. Uuteen alkuun. Perheen kalenteri täyttyy harrastuksista. Sinun ja etenkin muiden. Pidä puolesi ja varaa aikaa itsellesi. Mitkä asiat tekevät sinusta vahvan ja jaksavan? Panosta niihin! Liikkumista unohtamatta. Hyviä kirjoja tai taidekurssia unohtamatta.

 

Liikkumisen minimimäärä kalenteriin

 

Terveysliikuntasuositukset sanana kuulostaa vähän tylsältä. Mutta niissä piilee kuitenkin tärkeä minimivaatimus. Se määrä liikkumista, minkä jokainen meistä pitäisi vähintäänkin liikkua oman terveytemme ylläpitämisen kannalta. Ei tullaksemme huippukuntoon tai saavuttaaksemme huikeita aikoja kymmenen kilometrin juoksussa. Vaan vähimmäismäärä terveytemme kannalta.

 

Tuntuuko 2 lihaskunto- ja liikkuvuuskertaa sekä 2,5 tuntia kestävyystyyppistä liikkumista viikossa paljolta? Toiselle tuntuu ja toiselle ei!

 

Lihaskunto- ja liikkuvuuskerrat tulevat täyteen jo vaikka kahdesta kuntosali- tai jumppakerrasta. Kestävyystyyppisen liikkumisen voi koota vaikka päivittäisellä arkiliikunnalla vaikka töihin pyöräilemällä tai liikkumalla enemmän hengästyttävästi 1,5 tuntia viikossa parilla kolmella lenkkikerralla.

 

 

Viikko-ohjelma voi näyttää vaikka tältä

 

Kaavan voi toteutaa siis kunkin kuntotasoon sopivalla tavalla. Laske itsellesi omat kerrat. Kokoa ne viikkokalenteriin. Vaikka näin:

 

Ma: Pumppi1 lihaskunto ja liikkuvuus

Ti:

Ke: Kuntosali ja venyttely1 liahskunto ja liikkuvuus

To: ZumbaSykettä nostava kestävyyskunto 45 min

Pe:

La: Juoksulenkki 45 minSykettä nostava kestävyyskunto 45 min

Su:

 

Siitä se jo tuli täyteen! Ja kaikki, mikä menee yli, menee juuri sinun omaan hyvinvointipankkiisi! Ihan jokainen askel, työmatkapyöräily, ystävän kanssa tehty kävelylenkki, lasten kanssa pyöräilty retki - ihan kaikki!

 

Omat lempilajit mukaan!

 

Ota nyt omat lempilajisi, ne, jotka oikeasti saat ja haluat toteuttaa. Jaksottele viikkoon. Ja lisää sinne perheen kalenteriin. Silloin perheessä voidaan varautua siihen, että äiti ei ole keskiviikkoaamuisin mukana laittamassa koululaisia matkaan. 

Äiti on salilla tai että joku muu hoitaa maanantaisin kuskaukset, koska äidillä on silloin meno! 

Parasta toimivuuden kannalta on tietysti, jos saat ystävän mukaan. Silloin peruminen, kieltäytyminen, selittäminen on vaikeampaa :)

  

Ihanaa syksyä! 

Kerätään omput, säilötään, jos huvittaa ja odotetaan syksyn tuoksuja ja värejä :) ja liikutan itselle energinen mieli, keho ja arki.

 

Ps. Jos kaipaat treenivinkkejä, lukaise edellinen blogi-kirjoitukseni täältä!

 

lisää kommentti: